top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Breuklijnen in de familie – Karl Pillemer

Door de inhoud werd ik getriggerd en nieuwsgierig naar het boek. Van Uitgeverij Ankhhermes krijg ik de kans om het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789020220247 | 07 juni 2023 | 320 pagina's Uitgeverij Ankhhermes | Prijs €25,00


Voor het lezen:

De cover weet niet direct mijn aandacht te trekken, al vind ik het subtiele gebroken huis een leuke referentie naar de titel. Ik werd bij dit boek met name enthousiast en nieuwsgierig toen ik las waar het boek over ging en wat ik kon verwachten. Zeker doordat ik zelf te maken heb met breuklijnen in de familie en het een vrij taboe onderwerp is, vind ik het interessant om hier meer inzicht in te krijgen. Ik hoop dan ook dat Karl Pillemer me gaat laten zien dat ik hierin niet alleen ben en welke kennis en inzichten hij met zijn onderzoeken heeft opgedaan. Ook ben ik nieuwsgierig of hij nog goede tips heeft hoe je hiermee om kan/moet gaan.

 

Het verhaal:

Helaas is het gras bij de buren niet groener. Ellende heb je zelfs in de beste families. Door ingrijpende gebeurtenissen, sterke meningsverschillen of misverstanden kunnen ertoe leiden dat ouders, kinderen en andere familieleden het contact en de banden verbreken. Dit heeft vaak op beide partijen een grote impact van verdriet en verwoesting. Vaak schamen mensen zich hier nog voor wat de ellende nog groter maakt. Karl Pillemer deed onderzoek naar familiebreuken, aan de hand van aangrijpende verhalen laat hij je zien dat je hier niet de enige bent.

 

Mijn ervaring:

Het boek begint met een heldere inleiding waarin Karl Pillemer op een verhalende en aangename wijze je mee neemt, hoe het boek is ontstaan en wat je in het boek kan verwachten. Hierdoor weet hij je nieuwsgierig te maken naar de vele ontdekkingen die hij met zijn onderzoeken en interviews in de loop van de jaren opdeed.


Karl Pillemer heeft een heldere, open en verhalende manier van schrijven. Hierdoor leest het verhaal fijn en prettig. Hij weet zijn kennis als familiepsycholoog ook helder, duidelijk en concreet te beschrijven en dwaalt niet af.


Het boek is opgedeeld in twee delen: Het landschap van vervreemding en De weg naar verzoening. In het eerste deel gaat Karl Pillemer dieper in op het taboe dat hierop rust en dat je hierin niet alleen bent. Ook beschrijft hij verschillende manieren waarop families vervreemden, de pijn en nevenschade. Ik vind het mooi en krachtig, hoe Karl Pillemer zijn psychologische kennis en inzichten combineert met aangrijpende verhalen.

In het tweede deel gaat Karl Pillemer in op verzoening van familiebreuken, met hoofdstukken als het waarom, vulkanische gebeurtenissen, het los laten van het verleden, verantwoordelijkheid nemen, verwachtingen veranderen en grenzen stellen. Ook deze hoofdstukken zijn een combinatie van zijn psychologische kennis en aangrijpende verhalen, met nu als toevoeging ook zijn kennis en inzichten hoe je bepaalde gebeurtenissen en problemen aan kan passen. Het tweede deel sprak mij persoonlijk het meeste aan. De heldere en duidelijke inzichten hebben me aan het denken gezet over mijn breuklijnen.


Breuklijnen in de familie is een taboedoorbrekend boek. Karl Pillemer laat je zien door middel van zijn psychologische kennis en inzichten en aangrijpende verhalen dat je hierin niet alleen bent en het effect dat breuklijnen in de familie kan veroorzaken. In het tweede deel gaat hij dieper in op verzoening van familiebreuken die je zeker aan het denken zullen zetten over je eigen familieproblemen. Een mooi, leerzaam en goed boek. Absoluut een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page