top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Dag lieverd, tot zo – Nadja Ensink-Teich

Toen ik de aankondiging van dit boek zag, werd gelijk mijn nieuwsgierigheid gewekt. Aangezien ik zelf te maken heb gehad met verlies en rouw, was ik erg nieuwsgierig hoe andere dit ervaren. Van HarperCollins kreeg ik de kans het boek te lezen en recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789402710427 | 15 september 2022 | 304 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Toen ik de aankondiging van dit boek zag, werd gelijk mijn nieuwsgierigheid gewekt. Aangezien ik zelf te maken heb gehad met verlies en rouw, was ik erg nieuwsgierig hoe andere dit ervaren. Ik lees graag biografieën, dus ik vond het dan ook geweldig dat ik van HarperCollins de kans kreeg om dit boek te mogen lezen en recenseren. De cover, vind ik, enorm uitnodigend, liefdevol en rustgevend. De kleuren en de vormgeving is heel mooi afgestemd op de titel en vormen een perfect geheel.

 

Het verhaal:

Het waargebeurde en heftige verhaal van Nadja Ensink-Teich. Hun eerste kindje Fleur is net geboren en het geluk lacht hen toe. Wanneer Jeroen besluit de geboortekaartjes op de post te doen, slaat het noodlot toe. Op nog geen vijf meter van de voordeur wordt hij door een wildvreemde doodgestoken. Nadja Ensink-Teich gaat door een diepe rouw. Na twee jaar besluit ze met Fleur door Azië te gaan trekken. Deze roadtrip is een deel van haar verwerkingsproces en zo ontdekt ze opnieuw hoe mooi het leven kan zijn. Nadja Ensink-Teich schrijft openhartig over haar verdriet en hoe ze opnieuw haar kracht vond om het leven weer te omarmen en van het leven te genieten.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is een memoires van Nadja Ensink-Teich, die een mega heftige gebeurtenis meemaakt in haar leven. Door de inleiding van het boek, werd ik eigenlijk alleen nog maar nieuwsgieriger naar haar bijzondere, heftige en intense verhaal.


Nadja Ensink-Teich weet haar verhaal op een enorm openhartige en kwetsbare manier te vertellen. Ze schrijft vlot en toegankelijk en durft je gelijk mee te nemen in de emotionele rollercoaster aan emoties en gevoelens die ze de afgelopen jaren heeft weten te ervaren.


Het verhaal switcht tussen de heftige gebeurtenissen die ze in chronologische volgorde verteld en haar reis die ze een aantal jaar na de heftige gebeurtenis samen met haar dochter Fleur maakt.

Per hoofdstuk wordt er meestal geswitcht, tussen de gebeurtenis en de reis. Ondanks dat in beide verhalen vol emoties en soms hele rauwe gevoelens een rol spelen, weet Nadja door deze switch wel juist te voorkomen dat t verhaal te heftig wordt en wordt voorkomen dat je als lezer wordt overspoeld door de heftigheid van het alles.


Wat ik enorm aan dit heftige en persoonlijke verhaal van Nadja kan waarderen, is dat ze zich enorm open en kwetsbaar heeft durven op weten te stellen. Het liet me duidelijk zien dat iedereen op een hele andere manier met gebeurtenissen van verlies en rouw omgaat en iedereen dit op een hele eigen wijze verwerkt. Daarnaast weet Nadja ook haar veerkracht te laten zien en laat ze zien hoe ze met ups en downs langzaam maar zeker het plezier, de rust en de liefde terug vond in haar leven.


Het is een enorm bijzonder, emotioneel maar ook persoonlijk verhaal geworden wat me enorm heeft weten te raken. Het heeft me doen laten inzien dat verlies en rouw geen lineair proces is, maar met vlagen gaat en voor iedereen anders is. Daarnaast laat Nadja zien dat hoe heftig de gebeurtenis ook is die je meemaakt, met veerkracht, tijd en geduld het geluk, de rust en de liefde weer terug te vinden is in je leven.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️
26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page