top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De assistente van de chirurg – Audrey Blake

Dit boek lag al enige tijd te wachten om gelezen te worden. Met het verschijnen van deel twee hoogste tijd om het boek te gaan lezen.

Nederlands | Paperback | 9789029734370 | 11 mei 2023 | 384 pagina's KokBoekencentrum | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Dit boek lag eigenlijk al schandalig lang te wachten om gelezen te worden. Met het verschijnen van deel twee van deze serie, kon ik het niet langer uitstellen en moest ik eraan beginnen. Ik heb al veel lovende en enthousiaste recensies van dit boek gelezen, waardoor mijn verwachtingen hoog gespannen zijn. Daarbij ben ik dol op historische romans, zeker als ze iets extra's hebben, zoals in dit geval een medisch tintje. De uitnodigende cover in bijna sepia kleuren is een vrouw in een zwarte jurk te zien van de rug naar ons toegekeerd met op de achtergrond oude gebouwen.

 

Het verhaal:

Londen, 1845. Nora Beady's familie is bezweken aan de cholera, Nora is de enige die het overleeft en groeit op bij chirurg Horace Croft. Hier ontwikkelt ze zich tot een onmisbare assistente. Ze plaatst hechtingen, maakt anatomische illustraties bij de studies van Horace Croft en voert zelf experimenten uit. Alles in het diepste geheim, want het is voor vrouwen ten strengste verboden om geneeskunde te beoefenen. De jonge arts Daniel Gibson wordt in de praktijk aangenomen om Horace te versterken. Hierdoor moet Nora noodgedwongen een rol spelen die ze nog niet kende, die van keurige jongedame. Dan doet Nora Beady een belangrijke medische ontdekking en staat ze voor een onmogelijke keuze: onzichtbaar blijven en haar mannelijke collega's de eer geven of de wereld haar kunsten tonen met alle gevolgen van dien.

 

Mijn ervaring:

Wat een bewonderenswaardig en mooi hoofdpersonage heeft Audrey Blake in deze serie centraal weten te zetten. Deze intelligente, zelfbewuste en zelfstandige vrouw die haar tijd ver vooruit is. Persoonlijk kan ik enorm genieten van dit soort personages en voor mij maakt dit het boek extra interessant en leuk. Naast Nora zijn ook Daniel Gibson, Horace Croft em Mrs. Phipps, geweldig, verschillende en op unieke wijze neergezet. De meest belangrijke personages zijn mooi uitgediept en hebben ook een prachtige manier van doen en handelen, dat zorgt voor een realistische en sterke basis.


Audrey Blake heeft een enorm levendige, vlotte en fijne schrijfstijl. Het verhaal leest ondanks de soms medische termen, die mij persoonlijk absoluut niet storen, heerlijk en fijn weg. Met de krachtige dialogen, komt dit verhaal echt tot leven en daarbij is ook de situatie in Londen, de praktijk en alle gebeurtenissen op levendige wijze en met finesse beschreven waardoor je het voor je ziet. Daarbij weet Audrey Blake ook de kracht en tempo in de verhaallijn niet te verliezen.

Het is een enorm origineel, mooi en indrukwekkend verhaal. Ik heb echt van begin tot einde genoten van de sterke, fascinerende, ontroerende en mooie verhaallijn. Ik kan de diepgang in het verhaal enorm waarderen en ook het thema van vrouwenrecht komt op prachtige wijze in de verhaallijn terug. De wendingen en gebeurtenissen houden je gedurende het hele verhaal scherp, zeker door de onverwachte wendingen die het verhaal weet te nemen. Met een prachtig einde en een nieuwe aanzet tot het tweede deel sluit dit prachtige verhaal af.

De assistente van de chirurg is een enorm indrukwekkend, mooi en origineel verhaal. Het is met veel finesse en detail neergezet. Je ziet het verhaal rijkelijk voor je en de personages zijn op verschillende, unieke en sterke wijze neergezet. Ik had hoge verwachtingen, maar ze zijn overtroffen. Wat een mooi verhaal. Ik kan niet wachten om van deel twee te gaan genieten.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page