top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De grote samenhang – Gary Ferguson

Toen ik zag dat dit boek verscheen, kwam hij gelijk op mijn verlanglijstje te staan. Het vorige boek van Gary Ferguson heb ik namelijk 2x gelezen, omdat ik het zo indrukwekkend en mooi vond.

Nederlands | Paperback | 9789025909536 | Druk: 1 | november 2021 | 176 pagina's Uitgeverij ten Have


Beschrijving:

‘Sta je op enig moment los van de natuur? Deze vraag is de ster waar we op koersen. Als je je echt met deze vraag verbindt, zul je ervaren hoe je kunt vertrouwen op de complexe wijsheid van de natuur binnen in jou.’


We zijn als mensheid losgeraakt van de natuur. Om de klimaatcrisis af te wenden moeten wij de verbinding tussen de natuur en ons eigen fysieke en mentale welzijn herstellen. Mary Clare en Gary Ferguson vragen aandacht voor de intelligentie van de natuur – zowel binnen in als buiten onszelf. Ze komen tot een fundamenteel inzicht: we staan niet los van de natuurlijke wereld.


Bovendien zijn er sterke parallellen tussen de ecologie van de natuur en die van de samenleving. Als we de band met de natuur herstellen, leven we meer vanuit aandacht, ontwikkelen we wijsheid en ontdekken we onze plek in het grotere geheel.


'De grote samenhang' is een hoopvol boek over de verbintenis tussen mens en natuur. Wetenschappelijk onderbouwd, vol bijzondere inzichten en prachtige verhalen.

 

Voor het lezen: De cover is enorm uitnodigend. Het natuur/berglandschap in blauwe aquareltinten met daaroverheen in donkerblauwe letters de titel van het boek. Op de achterzijde maakt de beschrijvende tekst waarover dit boek zal gaan me nog enthousiaster en nieuwsgieriger naar het boek.


Conclusie:

Een bijzonder en inspirerend boek is het eerste wat me te binnen schiet wanneer ik de laatste bladzijde van het boek omsla. Het boek begint met een hele persoonlijke inleiding over Gary Ferguson zelf en hoe Mary Clare bij toeval in zijn leven kwam. Samen kwamen ze tot het inzicht dat als je bepaalde pijlers volgt in het leven, je de band met de natuur en het geheel kan herstellen. Gary brengt hierbij inzichten vanuit de natuur in en Mary Clare die hoogleraar sociale wetenschappen is brengt dit inzicht vanuit menselijk standpunt en gedrag. De grote samenhang, of om hier toe te komen is volgens Ferguson en Clare is te handelen volgens de volgende stappen:

  1. Stop

  2. Stel vragen

  3. Kom in actie

  4. Inspireer

Deze stappen worden vervolgens door onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken en inspirerende inzichten.

Kijk eens wat er in de natuur gebeurt. Bij een verstoring en in de nasleep daarvan kan het nooit kwaad jezelf de vraag te stellen: Wat zou de natuur doen? Telkens weer worden organismen en ecosystemen verstoord: maar ook telkens opnieuw herstellen ze, stijgen ze boven zichzelf uit, gedijen en ontwikkelen ze zich praktisch letterlijk.
Door te stoppen en vragen te stellen kom je tot een realistischer en breder perspectief op hoe het leven functioneert; je krijgt een sterk besef van wie je als mens werkelijk bent. Dit soort veranderingen in je denkbeelden creëren in jou de visie van onderlinge verbondenheid.

De schrijfstijl van het boek is vrij vlot en krachtig. Het leest voor een boek dat ook wetenschappelijke onderbouwing bevat lekker weg. Het bevat veel informatie, maar Gary weet helder en duidelijk de juiste punten en inzichten uit de onderzoeken te belichten.


Dit boek heeft me, maar dan op een hele andere manier als 'De acht grote lessen van de natuur', weten te verrassen en inspireren.

Het boek bracht me veel mooie en diepe inzichten en is echt een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️
4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page