top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De ramp van Tsjernobyl – Andy Marino

Ik kreeg tot mijn grote verrassing dit nieuwe boek van Uitgeverij Kluitman opgestuurd. Super bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Paperback | 9789020628210 | 15 april 2024 | 256 pagina's Uitgeverij Kluitman | Prijs €16,99


Voor het lezen:

Alleen al de spraakmakende en angstaanjagende cover maakt me nieuwsgierig naar deze nieuwe YA van Uitgeverij Kluitman. Ik was ook nog eens de geluksvogel die werd verrast met een recensie-exemplaar, dank je wel. Op de cover zien we een foto van een gasmasker met een explosie van een kerncentrale in de reflectie van de bril van het gasmasker. Ik verwacht een meeslepend, actievol en super spannend verhaal.

 

Het verhaal:

Alina en haar broertje Lev wonen in Pripjat. Het is een van de grote nucleaire steden van de Sovjet-Unie. Hun neefje Joeri, die tijdelijk bij hen woont, werkt in de kerncentrale van Tsjernobyl als schoonmaker. Alina, Lev en ook Alina's beste vriendin Sofiya liggen rustig te slapen. De vader van Sofiya werkt als ingenieur in de centrale. Het lijkt een nacht zoals ieder ander. Dan ontploft plotsklaps reactor nummer 4. De straling verspreidt zich negen dagen lang over de gehele stad, die dan pas eindelijk wordt ingepakt. Voor deze jonge mensen, en de stad Pripjat, is dit het moment dat hun levens voorgoed veranderen.

 

Mijn ervaring:

Wat een pakkende, filmische en meeslepende schrijfstijl heeft Andy Marino. Het verhaal is echt vlot, krachtig en pakkend geschreven. Ondanks dat het boek rustig van start gaat, slaat het tempo, spanning en paniek snel toe op het moment dat reactor 4 plotsklaps in Pripjat tot ontploffing komt.


Het verhaal is geschreven vanuit drie verschillende personages. Joeri die op dat moment in de kerncentrale aan het werk is, Alina en haar broertje Lev, die vrij direct na de ontploffing mee de stad uit worden genomen en Sofiya, de beste vriendin van Alina waarvan haar vader als ingenieur werkzaam is op de kerncentrale. Hierdoor lees je het verhaal vanuit meerdere gezichtspunten en hun belevingen van die eerste dagen voor, tijdens en na de ontploffing. De personages zijn realistisch en erg sterk neergezet. Hun emoties en gevoelens zijn bijna tastbaar.


Het verhaal zit erg goed in elkaar, door de verschillende gezichtspunten en plaats van bevinden, ervaar je dat ieders beleving van deze gebeurtenis anders is. Net als zijn/haar manier van handelen. Doordat het sterke, liefdevolle en gewetensvolle mensen zijn grijpt het verhaal je des te meer aan. Het is een heftig en erg aangrijpend verhaal, dat niet voor iedereen een positieve afloop kent. Wel weet Andy Marino met een prachtig en intens epiloog vooruit in de tijd te springen. Hij weet het leven van een van de personages te beschrijven en hun terugblik op deze ingrijpende gebeurtenis. Hiermee wordt het verhaal dan nog met iets moois afgesloten.


De ramp van Tsjernobyl is een pakkende, filmische en meeslepende young adult. De personages zijn sterk, realistisch en met veel emotie en gevoel neergezet. Alle drie zijn het bewonderenswaardige personages en lees je de ramp van Tsjernobyl uit drie verschillende gezichtspunten. Het is een heftig en aangrijpend verhaal, maar kent een mooie afsluiting. Ik ben diep onder de indruk van deze young adult.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page