top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De schaduw van Vermeer – Jeroen Windmeijer

Ik kreeg van HarperCollins het e-book om te lezen en recenseren voordat het boek zou verschijnen. Super bedankt voor deze kans!

Nederlands | E-book | 9789402769401 | 03 oktober 2023 | Adobe ePub Harper Collins | Prijs €14,99


Voor het lezen:

Weer een nieuw boek van Jeroen Windmeijer. Inmiddels heb ik al veel boeken van hem met liefde en plezier gelezen. Daarom moet ook gelijk dit nieuwe boek gelezen worden. Ik las eerder al De vervalste Vermeer die aansluit op dit verhaal. Ik vond de novelle erg leuk, dus ik heb hoge verwachtingen van deze dikke pil. Door de combinatie van kunsthistorische feiten en een thriller verhaal, weten tot nu toe alle boeken van Jeroen me te pakken. Hopelijk is dat deze keer ook weer het geval.

Op de cover een oude foto van de stad Delft te zien met in het middelpunt de Oude Kerk en ertussen een grachtenpand. In combinatie met de typografie van de titel en schrijver vormt het een erg sprekend en uitnodigend beeld.

 

Het verhaal:

Het leven van docent Fabian de Ligt verandert plotsklaps wanneer hij een rustig gesprek voert over de schilder Johannes Vermeer en zijn gesprekspartner ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: 'Mij... mij...' De daarop volgende tijd volgt er een reeks van mysterieuze inbraken, waarbij verschillende schilderijen verdwijnen uit musea, die ook met Vermeer te maken lijken te hebben. Bij een aantal lijkt het om vervalsingen te gaan, maar wanneer ook bij een van de bekendste musea van het land een inbraak wordt gedaan, moet er een verband zijn. Fabian wordt steeds meer bij de zaak betrokken en ook hij lijkt een doelwit te zijn. Wat is de waarheid achter de verdwenen schilderijen? Hij lijkt erop dat iemand wil voorkomen dat de waarheid aan het licht komt...

 

Mijn ervaring:

Met een prikkelend proloog van een gesprek tussen een presentator en een gast in een tv studio weet Jeroen Windmeijer mij direct nieuwsgierig te maken, welk verhaal is hieraan voorafgegaan?


Het verhaal is opgebouwd tussen twee verschillende hoofdpersonages, Fabian en David. Deze wisselen elkaar per hoofdstuk af. Beide mannen zijn enorm verschillend en goed neergezet, ze hebben beide een andere gedachtegang, visie en manier van handelen. Doordat ze zo verschillend zijn verwar je de personages niet en weet Jeroen Windmeijer er toch voor te zorgen dat je als lezer met beide personages mee in het verhaal kan gaan. Omdat ze allebei vanuit een andere kant tegen de gebeurtenissen van de verhaallijn aankijken, krijg je als lezer ook een breed perspectief op de verhaallijn. Ook de andere personages in het verhaal, zijn voldoende uitgediept met betrekking tot de verhaallijn. Wel deed de buurman tegen het einde een onverwachte intrede.


Jeroen Windmeijer heeft een rijke, levendige en meeslepende schrijfstijl. Soms kan hij wat ver in detail treden. Meestal vind ik dat enorm interessant, omdat je hiermee kunsthistorische kennis opdoet. Wel zorgde dit er soms voor dat de verhaallijn hierdoor zijn tempo en kracht verloor. Hij weet de stad Delft, de omgeving en alle gebeurtenissen rijkelijk en uitvoerig te beschrijven, zodat je helemaal mee kan gaan in het verhaal en het voor je ziet.


Het verhaal zit bijzonder sterk in elkaar. Jeroen Windmeijer heeft alle details tot in de puntjes uitgeplozen en passen perfect in elkaar. Daarbij vind ik persoonlijk de combinatie van de kunsthistorische kennis en een goede thriller een heerlijke en fascinerende combinatie. Het was daarbij nog extra leuk dat de novelle van De vervalste Vermeer een mooie aansluiting vond op deze verhaallijn, waardoor bepaalde dingen doordat ik deze novelle gelezen had, nog meer tot zijn recht kwamen. Wel is het een verhaal waar je je hoofd bij moet houden, het zit vol details en informatie die je later in het verhaal weer nodig hebt. Het is geen thriller ditmaal waarbij je op het puntje van je stoel zit, maar het is een indrukwekkend, spannend en origineel verhaal dat goed in elkaar zit.

De schaduw van Vermeer is een enorm goed doordacht, origineel en indrukwekkend verhaal. Jeroen Windmeijer heeft enorm goed onderzoek gedaan rondom de kunsthistorische kennis van Vermeer en de stad Delft en dat is in het verhaal terug te voelen. Met een sterk plot weet Jeroen Windmeijer op sterke wijze de puntjes op de i te zetten en de waarheid te onthullen. Indrukwekkend!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page