top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De vondeling van Veenhuizen – Patricia Snel

Deze historische roman, die gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen klinkt veelbelovend. Uitgeverij Xander bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789401621892 | 18 april 2024 | 336 pagina's Xander Uitgevers| Prijs €22,99


Voor het lezen:

Alleen al het lezen van de flaptekst maakt me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Zeker omdat er waargebeurde elementen in het verhaal verwerkt zijn. Ik weet zelf helemaal niks over de gebeurtenissen in Veenhuizen, dus dit gaat voor mij zonder twijfel een leerzaam en hopelijk ook mooi verhaal worden. Ik heb hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Amsterdam 1824. Karel en Lize worden als wezen per beurtschip overgebracht naar de kinderkolonie in Veenhuizen. Nadat hun moeder is overleden is hun vader krankzinnig geworden en is hij naar een gesticht gestuurd. Aangezien de kinderen geen onderkomen meer hebben, gaan ze daarheen. In Veenhuizen is alles anders: het Drentse landschap, de mensen, en hun dagelijkse strafregime. Samen met honderden andere kinderen worden Lize en Karel iedere dag aan het werk gezet. Ze krijgen slecht te eten en er zijn strenge opzieners en veel regels. Toch weten Karel en Lize voorzichtig een vriendschap te sluiten met Neeltje. Samen bedenken ze een plan om uit Veenhuizen te ontsnappen. Een plan dat grote gevolgen heeft voor hun toekomst.

 

Mijn ervaring:

Patricia Snel heeft een meeslepende en levendig schrijfstijl, waarmee ze ons mee neemt in een stukje Nederlandse geschiedenis. Haar historische roman is gebaseerd op gebeurtenissen uit 1824 in Nederland.


We lezen een heftig en aangrijpend verhaal van twee kinderen die in korte tijd wees worden. Lize en Karel zijn twee pure, open en kwetsbare personages, die door de gebeurtenissen; het overlijden van hun moeder en hun vader, die krankzinnig geworden is, samen er het beste van te maken. Patricia Snel weet de diepe band tussen de broer en zus mooi te beschrijven. Ook het meisje Neeltje dat later zijn intrede doet is mooi neergezet.

Het verhaal begint met de situatie wanneer Lize en Karel nog in Amsterdam leven en een goed leven leiden. Door de plotsklapse gebeurtenissen voel je mee met de personages en kan je meegaan in het heftige en aangrijpende verhaal. Patricia Snel heeft zich goed verdiept in de geschiedenis rondom Veenhuizen en de toestand waarin de kinderen werden "gebruikt" voor de arbeid. We lezen ook een aantal hoofdstukken vanuit de wethouders, wat voor mij persoonlijk geen echte toevoeging was aan het verhaal. Wel laat ze hiermee zien dat die mensen zich niet bewust waren wat ze daadwerkelijk aanrichten. Het verhaal kent heftige, ontroerende en aangrijpende gebeurtenissen, waardoor het best wel een zwaar verhaal is dat impact maakt. Met het einde weet Patricia Snel me te verrassen en sluit je het boek gelukkig wel met een goed gevoel.


De vondeling van Veenhuizen is een heftige, aangrijpende en meeslepende historische roman. De personages Karel en Lize zijn goed neergezet en je wordt als lezer meegesleept in de barre en heftige omstandigheden die de kinderen in de kinderkolonie in Veenhuizen meemaken. Het is een zwaar verhaal, dat Patricia Snel wel op prachtige wijze weet af te ronden.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page