top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De zomer van 1978 – Claudia Vanzegbroeck

Zo leuk dat ik na de feelgood serie Iedereen is mooi, van Uitgeverij Ellessy ook deze feelgood mocht lezen en recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 789464499681 | 26 juli 2023 | Uitgeverij Ellessy | Prijs €19,99


Voor het lezen:

Ik las al eerder de tweedelige feelgood serie Iedereen is mooi van Claudia Vanzegbroeck waardoor ik nu al een bepaalde verwachting heb van haar schrijfstijl. Het boek heeft een vergeelde oude vakantiefoto, wat het idee geeft van een oude en vergane herinnering. Het is voor mij persoonlijk niet de meest aantrekkelijke cover, en ik zou eerlijk gezegd niet direct dit boek hebben opgepakt. Toch heb ik, doordat ik de schrijfstijl van Claudia Vanzegbroeck fijn vind, goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Claudine Bex heeft een Belgische nationaliteit en is diabetespatiënte. Met haar ouders viert ze ieder jaar vakantie op S’Agaró aan de Costa Brava. Daar ontmoet ze in de zomer van 1978 de Duitse jongen Michael Müller, die haar eerste vakantievriendje wordt. 11 jaar later is Claudine Michael nog altijd niet vergeten en zit ze nog altijd op het strand van Sant Pol over hem te dromen. Ze heeft nog maar één wens: hem terug zien.

 

Mijn ervaring:

Claudia Vanzegbroeck heeft een enorm vlotte, levendige en luchtige schrijfstijl. Hierdoor leest het verhaal enorm gemakkelijk en fijn en kan je helemaal van het verhaal genieten en wegdromen bij het verhaal van Claudine en haar vakantievriendje Michael. Het verhaal is geschreven vanuit Claudine. Claudia Vanzegbroeck heeft het personage op prachtige wijze neergezet. Het naïeve, verlegen meisje met weinig zelfvertrouwen heeft ze goed in beeld gebracht. Ook haar diabetes en alles wat hierbij komt kijken, heeft Claudia Vanzegbroeck zich goed verdiept. Michael vormt een mooie tegenpool van Claudine. Die juist sterk, daadkrachtig en vol zelfvertrouwen in het leven staat. Toch weet hij op prachtige wijze zijn steun en liefde voor Claudine te tonen. Ook de andere personages zijn leuk en divers neergezet. Met de mooie en leuke verhaallijn laat Claudia Vanzegbroeck je even wegdromen bij Claudine en haar eerste vakantievriendje. Claudia Vanzegbroeck heeft het gevoel van vakantie, de eerste liefde en de gevoelens en onzekerheden die hierbij komen kijken op prachtige wijze verwoord. Ook wanneer het verhaal switcht naar 11 jaar later weet ze de personages op mooie wijze te evolueren en een prachtig vervolg aan het verhaal te geven. De plottwist aan het einde was enorm verrassend en eerlijk gezegd best shockerend. Toch zorgde het voor een krachtig en goed einde. De zomer van 1978 is een mooie en verrassende feelgood. Claudia Vanzegbroeck heeft een vlotte, levendige en luchtige schrijfstijl en weet het gevoel van vakantie en een eerste liefde op prachtige wijze in beeld te brengen. Ook weet ze 11 jaar later de personages een mooie groei in levenservaring en persoonlijkheid te geven. Met een heftige plottwist weet ze je te verrassen met een onverwachts maar krachtig einde.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page