top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Hooggevoelig, wat nu? – Mirjam Bogerd

Dit boek lag al een tijdje op me te wachten om te gaan lezen. Nu is het moment eindelijk aangebroken.

Nederlands | Paperback | 9789043533331 | Druk: 1 | november 2020 | 128 pagina's | Kokboekencentrum Non-Fictie | Prijs €14,49


Voor het lezen:

Het boek(je) lag al enige tijd te wachten om gelezen te worden. Nu is het eindelijk zo ver en ga ik het boek lezen. De cover die enorm uitnodigend is door de roze cover en de strakke opmaak. Dit spreekt mij persoonlijk enorm aan. Doordat het boek vrij dun is, hoop en verwacht ik, dat het geen enorm langdradig en tot in de detail boek zal zijn, maar juist een heel kort bondig en helder boek.

 

Het verhaal:

Mirjam Bogerd laat zien dat er drie belangrijke pijlers voor haar duidelijk werden nadat ze inzag dat ze hooggevoelig was, namelijk:

- Je bent sneller overprikkeld

- Je wordt meer bezig gehouden door sfeer en emoties

- Je ziet dingen die anderen niet op lijken te merken.

Hooggevoeligheid is een talent die nooit overgaat en soms enorm veel energie kan kosten. Daarom ontwikkelde Mirjam de drie essentiële sleutels voor energie en ontspanning bij hooggevoeligheid.

 

Mijn ervaring:

Wat me als eerste gelijk opviel bij het openslaan van het boek is dat er een vrij klein lettertype en kleine regelafstand is gebruikt. Dit viel me soms tijdens het lezen wel enorm tegen, aangezien ik zelf snel moe ben en die kleine letters dan veel inspanning kosten.


Het verhaal van Mirjam heeft een hele prettige en heldere opbouw. In het eerste deel van het boek komt alles over "Wat is HSP?" aan bod. Ze weet haar verhaal enorm duidelijk, helder en krachtig neer te zetten. Ook weet ze goede verwijzingen te maken naar andere boeken of wetenschappelijke kennis. Ook de diagnoses als autisme, ADHD, ADD, Bordeline en Narcisme komen aan bod en ook hoe deze zich verhouden of verschillen tot hooggevoeligheid.


In het tweede deel, legt ze uit hoe je met HSP aan de slag kan gaan om te zorgen voor energie en ontspanning. Dit doet ze door middel van de drie sleutels; zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie. Deze drie sleutels legt ze ook weer enorm goed uit, daarnaast is het boek ook echt een handboek en bevat het boek oefeningen en vragen waarmee je aan de slag kan gaan. Op deze manier kan je met de geleerde informatie gelijk aan de slag. Ze geeft echt goede tips en verschillende tips waar je zeker wat mee kan.


Het boek is prettig ingedeeld in korte hoofdstukken en fijne alinea's en paragrafen. Ook wordt haar verhaal op de juiste momenten goed ondersteunt door middel van heldere illustraties. Het verhaal van Mirjam is een mengeling van persoonlijke ervaring, wetenschappelijke en goed onderbouwde kennis. Het is absoluut geen zweverig boek, wat helaas wel bij veel boeken over hooggevoeligheid het geval is.


Het boek is kort, helder en krachtig geschreven, waardoor het fijn leest. Door de oefeningen kan je er ook gelijk mee aan de slag, wat natuurlijk een win-win is. Het richt zich echt op de pijlers die ervaren worden als je hooggevoelig bent en hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page