top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Meisjes en vrouwen met autisme – Sarah Hendrickx

Ik zag dit boek al een paar keer langs komen op instagram, waardoor ik enorm nieuwsgierig werd naar dit boek. Gelukkig wist Sylvana van Wereld van Autisme het boek te regelen om te recenseren!

Nederlands | Paperback | 9789492297471 | Druk: 1 | februari 2022 | 232 pagina's | Uitgeverij Hogrefe


Voor het lezen:

Ik zag dit boek al een paar keer langs komen op instagram, waardoor ik enorm nieuwsgierig werd naar dit boek. Gelukkig wist Sylvana van Wereld van Autisme het boek te regelen om te recenseren. De cover is enorm aantrekkelijk vormgegeven. Indirect is het beeld van een pixelachtige Mona Lisa te zien. De titel van de cover met de witte letters komen hier goed op tot uiting. Ik hoop en verwacht meer te weten te komen over wat autisme bij vrouwen anders maakt dan bij mannen en ik ben ook erg benieuwd naar de recente onderzoeken die hier naar gedaan zijn.

 

Het verhaal:

Autisme bij meisje en vrouwen uit zich op een andere wijze dan bij jongens en mannen. Lange tijd is autisme bij meisjes en vrouwen dan ook over het hoofd gezien, waardoor ze pas erg laat gediagnostiseerd worden. Gelukkig komt hier wel steeds meer aandacht voor en wordt de complexiteit en impact eindelijk ingezien. Het boek bevat een combinatie van recent onderzoek gecombineerd met persoonlijke verhalen en ervaringen en ouders van meisjes en vrouwen met autisme. Hierdoor wordt en waardevol beeld geschept van de gedachten, gevoelens en ervaringen waar meisjes en vrouwen gedurende hun leven mee te maken krijgen. Daarnaast illustreert het eveneens de enorme veerkracht, weerbaarheid em verbluffende coping strategieën die meisjes en vrouwen ontwikkelen om met obstakels en problemen om te gaan. Helaas kunnen deze inspanningen ook gepaard gaan met frustratie, uitputting, burn-out en depressies.

 

Mijn ervaring:

Dit is het eerste boek dat ik lees dat specifiek gericht is op meisjes en vrouwen met autisme en ook specifiek recent onderzoek bevat over autisme bij meisjes en vrouwen. Veel onderzoeken, zeker in het verleden, waren vooral gericht op mannen. Hierdoor zijn veel meisjes en vrouwen lange tijd over het hoofd gezien.


Voordat je aan het boek begint is het wel handig enige basiskennis van ASS een de kenmerken hiervan kent, want het boek gaat een stuk verder de diepte in. Het boek bespreekt vrouwen met ASS over het hele autismespectrum. Het omvat ook alle vormen van autisme zoals die tegenwoordig in het DSM-5 ook gezamenlijk worden samengevat.


Het boek is breed omvattend en doorloopt alle levensfase van meisje naar vrouw. Het begint met het genderverschil in autisme en het stellen van een diagnose bij vrouwen op verschillende leeftijden. Vervolgens volgen we de ontwikkeling van het meisje vrouw vanaf de vroege jeugd en kindertijd, relaties in de jeugd, adolescentie, onderwijs, autisme ontdekken als volwassenen, de kenmerken als volwassenen, volwassen relaties, seksualiteit en genderidentiteit, intieme relaties, zwangerschap en ouderschap, gezondheid en welzijn, werk en ouder worden.


De schrijfstijl is over het algemeen vlot en krachtig. Soms zijn de onderzoeken wel wat pittig en minder vlot te lezen, maar Sarah Hendrickx weet vervolgens de krachtige punten er uit samen te vatten. Deze onderzoeken in combinatie met haar eigen persoonlijke inzichten en de ervaringen en verhalen van meisjes en vrouwen en in sommige gevallen ook de ouders van de meisjes over het onderwerp van autisme maken dat je een brede kijk op het besproken onderwerp krijgt. Zo is gelijk duidelijk dat bepaalde onderzoeken toch op hele verschillende manieren door meisjes en vrouwen kunnen worden ervaren en tot uiting kunnen komen.


Het is een enorm interessant, helder en compleet boek. De combinatie van recent wetenschappelijk onderzoek én de ervaringen en verhalen vanuit verschillende meisjes en vrouwen geven een goed compleet beeld. Ik heb erg genoten van de inzichten en ervaringen waardoor ik veel geleerd heb over onze vrouwelijke ontwikkeling in combinatie met de diagnose van autisme. Het boek is niet alleen voor professionals, maar ook echt voor alle vrouwen met autisme (jong en oud) een enorme aanrader voor meer inzicht en het begrijpen van je levenservaringen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page