top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Nachtzwart – Kirsten Boie

Ik kreeg tot mijn grote verrassing dit nieuwe oorlogsboek van Kirsten Boie en Uitgeverij Kluitman cadeau. Super bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Hardcover | 9789020654820 | 15 maart 2024 | 128 pagina's Uitgeverij Kluitman | Prijs €15,95


Voor het lezen:

Ik werd door Uitgeverij Kluitman verrast met deze veelbelovende en lovende oorlogsroman van Kirsten Boie. Aangezien ze de winnaar is van de Duitse jeugdliteratuurprijs heb ik goede en hoge verwachtingen. Op de cover zien we een ouderwetse en verlaten straat/dorpsgebied met in de lucht een oud portret van een jonge jongen. De ondertitel op de cover geeft me het gevoel dat ik een aangrijpend en heftig verhaal ga lezen.

 

Het verhaal:

April 1945, horen de inwoners van het mijnwerkersstadje Penzberg de aankondiging waarop ze al jaren hopen. Het einde van de oorlog is in zicht en nu is het wachten op de Amerikaanse troepen die het stadje binnen trekken. De naziburgemeester wordt afgezet door de oude burgemeester en een aantal andere hoogstaande mannen in het stadje. Daarbij behoort ook de vader van Marie. Schorsch is vijftien en zit bij de Hitlerjugend, Hij is hopeloos verliefd op Marie.

De fanatieke afsplitsing van de Wehrmacht, wil niets weten van overgave en het einde van de oorlog. Zij willen dan ook de burgemeesters en hun aanhangers flink aanpakken. Marie en Schorsch zijn getuigen van een vreselijke gebeurtenis net buiten het stadje. Hierdoor moet de vader van Marie aan het einde van de oorlog nog noodgedwongen vluchten en onderduiken om niet in handen te vallen van de Wehrmacht. Hierdoor komt Schorsch als zoon van een nazi voor een moeilijke keuze te staan.

 

Mijn ervaring:

Kirsten Boie heeft een levendige, aangrijpende, vlotte en meeslepende schrijfstijl. Waarin ze op realistische, pure en indrukwekkende wijze het verhaal vertelt over het mijnwerkersstadje Penzberg een paar dagen voordat de Amerikaanse legertroepen het Zuid-Duitse stadje binnen vallen.


Het verhaal vervolgt zich op chronologische wijze en beschrijft enkele dagen voor het definitieve einde van de oorlog. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende personages, die zich constant afwisselen. Het is goed aangegeven wanneer en van personages wordt gewisseld. Doordat het verhaal vanuit verschillende visies en gezichtspunten is beschreven is het een heftig, intens en aangrijpend verhaal. Daarbij spelen Marie en Schorsch twee jonge tieners de hoofdrol in het verhaal.


Het verhaal is indrukwekkend, heftig, intens en aangrijpend. Met name omdat het verhaal gebaseerd is op een aantal feitelijke gebeurtenissen, maakt dit verhaal extra indruk op me. Daarbij is het ook erg heftig, dat ondanks dat het nieuws net bekend wordt gemaakt op de radio dat de oorlog voorbij is en de Amerikanen ieder moment zullen arriveren, deze heftige wendingen en gebeurtenissen zich in dit stadje voordoen. De plottwist aan het einde was sterk, verrassend en erg goed en maakte het verhaal helemaal af.


Nachtzwart is een indrukwekkend, aangrijpend en heftig oorlogsverhaal. Het is een young adult en vanaf ongeveer 13 jaar. Het verhaal volgt de gebeurtenissen en meerdere personages in het mijnwerkersstadje Penzberg enkele dagen voordat de Amerikanen arriveren. Waarbij de tieners Marie en Schorsch de hoofdrol innemen. Het is erg levendig, vlot en met gevoel geschreven, waardoor het een heftig en indrukwekkend verhaal is.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page