top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Niet perfect toch tevreden – Liesbet Boone

Bij het zien van dit boek, werd mijn aandacht gelijk getrokken. Ik kreeg van Uitgeverij Pelckmans de kans het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789464018004 | 31 maart 2023 | 220 pagina's Uitgeverij Pelckmans | Prijs €24,50


Voor het lezen:

Ik heb al meerdere boeken gelezen rondom perfectionisme. Het is een onderwerp dat me vanuit persoonlijk oogpunt enorm aanspreekt en intrigeert om er meer over te weten te komen. Zeker omdat ik bij tijden zelf echt gebukt ga onder mijn perfectionisme. Een boek, geschreven door een doctor in de klinische psychologie die zich heeft gespecialiseerd in perfectionisme, lijkt me dan ook enorm leerzaam en inspirerend om te gaan lezen.

 

Het verhaal:

In hoeverre ondervind je hinder of last van je perfectionisme? Ga je gebukt onder hinder en last en soms onverwachts overmannen? Je bent niet alleen. Vele herkennen zich in meer of mindere mate in perfectionisme. Het helpt je om door te zetten en doelen te behalen, tegelijkertijd kan het je ook enorm in de weg zitten. Perfectionisme focust op het behalen van de prestaties in plaats van stil staan bij de voldoening die een taak ons geeft. Of zet jij je perfectionisme in om angsten te vermijden in plaats van deze in de ogen te kijken? Liesbet Boone laat zien hoe je je perfectionisme ombuigt tot optimalisatie. Met praktijkvoorbeelden en haar 'willen-durven-doen' aanpak laat ze je zien hoe dat mogelijk is. Zo leer je met meer voldoening presteren.

 

Mijn ervaring:

Met het woord vooraf doet Liesbet Boone je gelijk inzien dat ook zij met enige mate last heeft van haar perfectionisme. Door dit kwetsbare en eerlijke verhaal weet ze gelijk met je als lezer een mooie verbinding te leggen.


Haar verhaal is enorm helder, open en vlot geschreven. Je merkt direct dat ze een bom van psychologische kennis en achtergrond heeft en weet dit enorm helder en duidelijk te formuleren, hierdoor is het een erg leerzaam verhaal dat veel eye openers en handvatten biedt.

Haar boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaat ze inhoudelijk in op de vele gezichten van perfectionisme en hoe het op verschillende manieren tot uiting komt bij mensen. Ze doet dit aan de hand van wetenschappelijke kennis en praktijkvoorbeelden. Daarnaast weet ze het boek nog verder te verrijken met QR-codes die linken naar inspirerende Ted Talks en zelftesten of verwijzingen naar boeken van andere inspirerende schrijvers. Deze zijn een enorme toevoeging en verrijking van het verhaal. Wat me aan dit deel het meeste bij blijft is dat Liesbet niet focust op 'adaptief' of 'maladaptief' perfectionisme maar dat ze in haar model streeft naar optimalisatie en de 3 P's (Passie & plezier, Purpose, Proces).


In het tweede deel van het boek biedt Liesbet alle kennis en handvatten hoe je via het model van Willen - Durven - Doen je perfectionisme kan ombuigen naar optimalisatie. Dit weet ze op enorm heldere en duidelijke wijze te doen. Door middel van de praktijkvoorbeelden die Liesbet hierbij aanhaalt laat ze je duidelijk zien hoe de realisatie hiervan mogelijk is. Het is ook een pluspunt dat ze in haar verhaal de struikelblokken en knelpunten opnoemt en verwoordt die je ongetwijfeld tegen gaat komen. Ook hierin weet ze je duidelijk te motiveren en te overtuigen dat deze momenten erbij horen en hoe je ze kan overwinnen.


Niet perfect maar toch tevreden, is een enorm leerzaam, inspirerend en mooi geschreven boek. Liesbet bevat enorm veel kennis en inzichten en weet dit op enorm heldere, duidelijke en vlotte wijze te beschrijven, zeker door de aanvulling van de vele praktijkvoorbeelden. Buiten de grote hoeveelheid wetenschap en kennis, biedt dit boek ook direct de handvatten om je perfectionisme om te buigen tot optimalisatie. Voor wie zich in meer of mindere mate herkent in perfectionisme is dit leerzame boek echt een aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page