top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Revolutie – Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer

Na het lezen van Openbaring tijd voor deel twee. Xander Uitgevers mega bedankt voor het recensie-exemplaar. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789401621816 | 12 maart 2024 Xander Uitgevers | Prijs €24,99


Voor het lezen:

Na het lezen van Openbaring, wat ik een onwijs goede, spannende en meeslepende thriller vond, heb ik erg hoge verwachtingen en erg veel zin om aan het tweede deel van deze serie te beginnen. Ook deze thriller is weer een dikke pil, wat voor mijn gevoel het leesplezier direct vergroot. De cover roept duidelijk een thrillergevoel bij je op door de donkere stad bij nacht. De ondertitel maakt me erg nieuwsgierig en vergroot de zin en voorpret naar het verhaal.

 

Het verhaal:

In het tweede deel van de Ryevaar-reeks is Simon Ryevaar, religieus antropoloog aan de Universiteit van Leiden direct nieuwsgierig en geïntrigeerd als hij wordt verzocht om met spoed naar Rome te komen door de vondst van een belangrijk manuscript. Giacomo Fratello werkt in het Vaticaan en heeft een papyrus ontdekt waaruit duidelijk blijkt dat het leven van Jezus heel anders verliep dan de kerk al eeuwenlang verkondigd. Naast Simon reist ook een gevaarlijk moordenaars duo naar Rome om Giacomo de mond te snoeren. Het moordenaars duo is onderdeel van De Organisatie, een mysterieuze groepering die de jacht heeft geopend naar het manuscript dat Giacomo in zijn bezit heeft. Om meer duidelijkheid te krijgen over de inhoud van het manuscript schakelt Simon de hun in van Nova le Temps. Samen slaan ze op de vlucht en maken ze een reis door Europa, waarbij ze niet alleen het moordenaars duo maar ook de politie achter zich aan krijgen. Ze worden gezien als de twee hoofdverdachten van de moorden.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal start met een prikkelend en kort proloog dat ver teruggaat in de tijd. Het proloog weet je direct nieuwsgierig te maken na het achterliggende verhaal van deze gebeurtenis.

Vervolgens start het verhaal dat zich op chronologische wijze vervolgd. Het verhaal wordt tussendoor afgewisseld met stukken geschriften die gevonden worden en meer duidelijkheid bieden op de boodschap van het gevonden manuscript en de inhoud van deze teksten.


Het verhaal volgt tegelijkertijd weer meerdere verhaallijnen van de personages die bij het verhaal betrokken zijn. Wel heeft Simon Ryevaar net als in het voorgaande deel weer de rol van hoofdpersonage en gaan we met hem mee na de ontdekking van de papyrus en de betekenis, inhoud en impact die het gevonden manuscript met zich meebrengt. Tegelijkertijd volgen we ook de verhaallijnen van het moordenaars duo en die van de politie die zich tegelijkertijd afspelen wat de spanning in de verhaallijn versterkt. Ik vind het krachtig hoe Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer Simon en Nova, de bekenden uit Openbaring in het tweede deel verder laten evolueren en meer inhoud en diepgang geven.


Over de verhaallijn is ook ditmaal weer goed nagedacht. Het verhaal zit erg goed in elkaar en geleidelijk komen we na de vondst van het manuscript met Simon meer te weten over de inhoud en de betekenis van de tekst. Daarbij wordt ook langzaam duidelijk wat de impact van de ontdekking van deze tekst met zich meebrengt. Tegelijkertijd volgt een spannende race waarbij Simon en Nova proberen uit handen te blijven van de politie en van een moordenaars duo. Hierdoor is het een afwisseling van een gedetailleerd verhaal (door inhoud van het manuscript) en een verhaallijn (de race en achtervolging) met een redelijk hoog tempo. Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken waarbij wordt gewisseld van perspectief. Hierdoor is het een erg spannend en goed verhaal dat je moeilijk weg kan leggen. Zeker tegen het einde, toen heb ik letterlijk op het puntje van mijn stoel gezeten. Ik heb het boek dan ook in één dag moeten uitlezen.


Revolutie is het tweede deel van de Ryevaar-serie. Het is weer een nieuw, spannend en goed avontuur dat Simon en Nova meemaken. De twee hoofdpersonages ken je al uit de Openbaring maar krijgen met het tweede deel erbij nog meer diepgang. Daarbij zetten Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer weer een nieuwe originele en razend spannende verhaallijn neer. Het verhaal is erg goed uitgewerkt en de kunsthistorische kennis van Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer maken het verhaal tot een krachtig meesterwerk. Ik hoop dat er nog meer avonturen van Simon Ryevaar gaan volgen. 


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page