top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Rio – Jolanda Clément

Ik kreeg van Uitgeverij AmboAnthos de vraag of ik deel wilde nemen aan de blogtour van deze veelbelovende roman.

Nederlands | Paperback | 9789026364860 | 19 januari 2024 | 320 pagina's Uitgeverij AmboAnthos | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Van Uitgeverij AmboAnthos kreeg ik de vraag of ik deel wilde nemen aan de blogtour van deze veelbelovende roman. Op de voorzijde zien we een illustratie van een tropisch palmblad, een plant met besjes en de staart van een papegaai. De titel en schrijfster is er mooi in verwerkt waardoor het een uitnodigende cover is. Ook de flaptekst klinkt als een bijzonder verhaal.

Ik heb goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Inspecteur en koffiebaron Eduardo onderzoekt een mysterieuze moord. Tegelijkertijd staat zijn privéleven op zijn kop en valt zijn huwelijk uit elkaar.

Danseres en secretaresse Maria is zoekende naar haar weg in het leven en probeert een eigen bestaan op te bouwen, waarbij een eigenzinnige man met intense liefde haar van haar stuk weet te brengen.

Beide levens krijgen een hoop schommelingen en uitdagingen te verduren: Eliades probeert het juiste te doen en treedt daarbij zelfs buiten zijn klasse. Maria probeert haar pas ontdekte zelfbewustzijn ten koste van alles te bewaken. Kunnen beide de traditionele waarden die de maatschappij vraagt loslaten? Dan breekt het begin van de revolutie uit, een groep jonge officieren, de Tenentes, belegeren overheidsdoelwitten. Beide levens verandert hierdoor drastisch en zo blijkt dat ieders individuele zoektocht naar ware liefde meer met elkaar verstrengeld zijn, dan ze ooit hadden kunnen denken.

 

Mijn ervaring:

Jolanda Clément heeft een verhalende, bijna poëtische manier van schrijven. Hierdoor merk ik dat ik het boek wat minder vlot leest, dan de meeste boeken die ik doorsnee lees. Het maakt het daardoor een hele eigen, unieke en bijzondere schrijfstijl. Er is overduidelijk nagedacht over de woord- en zinskeuze.


Het boek is opgedeeld in verschillende delen, waarbij het perspectief van personages wordt afgewisseld tussen Maria en Eliades. Beide personages zijn met veel gevoel, sfeer en op eigen en unieke wijze neergezet. Wel worden beide personages beschreven vanuit het alwetende perspectief, waardoor je als lezer een bepaalde afstand tussen de situatie en gebeurtenissen behoudt.


Het verhaal heeft een intrigerende verhaallijn. Wel moet ik zeggen dat er een hoop gebeurt in beide verhaallijnen van de personages, waarbij voor mijn gevoel niet echt iets de boventoon voert. De situatie en tijdsperiode heeft Jolanda Clément goed in beeld gebracht; de waarden van de klassen, de revolutie, de literaire en muzikale interesses. Het past op mooie wijze in elkaar. Het duurde even voordat het verhaal me te pakken had, toch is het een erg fascinerend en goed verhaal. Daarbij weet Jolanda Clément op verrassende wijze bij het plot de twee verhaallijnen te verstrengelen en op zo'n wijze die ik niet zag aankomen.


Rio is een intrigerende en originele roman. Jolanda Clément weet op verhalende en poëtische wijze de rumoerige twintiger jaren in Sao Paolo in beeld te brengen. Het verhaal is een mooie mengeling van politiek, waarden van klassen, literaire en muzikale interesses. Het is zonder twijfel een verrassende en unieke roman.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️,5


14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page