top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Varg Veum - Koude harten – Gunnar Staalesen

Van Uitgeverij Marmer kreeg ik de kans deze veelbelovende en nieuwe thriller van Varg Veum te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789460687006 | 22 februari 2024 | 320 pagina's Uitgeverij Marmer | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Na het lezen van Satellieten van de dood wilde ik zeker meer delen gaan lezen van deze spannende en goede politie thriller serie. Van Uitgeverij Marmer ontving ik een recensie-exemplaar van het nieuwste deel van deze serie. Ik vind dit deel echt een prachtige en uitnodigende cover hebbe, De kleuren geel/groen/blauw spreken me erg aan. Zeker in combinatie van de in sneeuw verhulde stad in het Noorse Bergen.

 

Het verhaal:

Varg Veum is een privédetective in het Noorse Bergen. Wanneer Veum een opdracht aanneemt, weet hij veelal meerdere lijken aan het licht te brengen. Dit tot groot ongenoegen van de politie. In de grijze, natte en koude januari meld Hege Jensen zich bij Veum, zij is een oud-klasgenoot van zijn zoon Thomas. Maggie is vermist en hoopt dat Veum Maggie kan opsporen. Net als Hege tippelt Maggie om haar verslaving te bekostigen. Dat is dan ook de reden waarom Hege met de vermissing niet naar de politie wil stappen. Varg Veum hult zich in het leven op straat, waarbij hij nietsontziende pooiers en gewetenloze drugsdealers treft. Ook onderzoekt hij Maggie's achtergrond, om hierin misschien aanknopingspunten te vinden. Hij spreekt buurtbewoners in de wijk waarin Maggie en hun gezin opgroeiden. Zij groeide op in een ontwricht gezin, waarbij de buurt het gezin onder hun hoede had genomen. Het buurtinitiatief pakte helaas niet zo mooi uit, zo blijkt als Varg Veum op het eerste lijk stuit.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is net als de eerdere delen van Varg Veum geschreven vanuit het ik-perspectief van Varg Veum, waardoor je, als lezer, weer helemaal in de huid kruipt van deze geweldige, scherpzinnige en goede privédetective. Ik vind het gaaf nu ik, meerdere delen van deze serie gelezen heb, dat Varg Veum steeds meer diepgang krijgt, maar dat ik ook het personage zie evolueren en groeien, met name in zijn scherpzinnigheid en manier van handelen. Ook de andere personages in het verhaal zijn goed neergezet zodat je er een goed beeld en gevoel bij krijgt.


Gunnar Staalesen heeft een vlotte, levendige en erg krachtige schrijfstijl. Hij weet perfect aan te voelen wanneer hij de verhaallijn moet versnellen, moet vertragen of in detail moet treden. Ook de krachtige en realistische dialogen maken het verhaal tot een heerlijk spannende en goede thriller.


Ik vind het bijzonder, hoe Gunnar Staalesen keer op keer een verrassende, originele en sterke verhaallijn weet neer te zetten, Het begint natuurlijk met de zaak, in dit geval een vermissing, waarbij de zaak en de verhaallijn geleidelijk aan steeds verder de diepte in gaat en zich verbreed. Doordat dit geleidelijk en goed gebeurt is het als lezer goed te volgen. Hierdoor weet Gunnar Staalesen ervoor te zorgen dat het verhaal goed in elkaar zit en de oplossing(en) van de zaken niet direct voor de hand liggen. Hierdoor blijft de thriller spannend en blijft het tot aan het plot een verrassing naar de ontknoping. Daarbij weet Gunnar Staalesen het verhaal goed en ook volledig af te ronden, zonder ontbrekende stukken.


Koude harten is weer een nieuw deel in de Varg Veum politie thriller serie. De boeken zijn losstaand prima te lezen. Wel krijgt Varg Veum, de privédetective meer diepgang en inhoud als je meerdere boeken van deze serie leest. Het is vlot, levendig en krachtig geschreven. Het is een spannende thriller, die verrassend goed en sterk in elkaar zit. Naarmate de verhaallijn vordert wordt de verhaallijn breder en weet Gunnar Staalesen er verrassende wendingen en elementen in te stoppen. De zaak wordt volledig en goed opgelost. Ik kijk nu alweer uit naar een volgend deel van Varg Veum!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page