top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Voeding is geen medicijn – Dr. Joshua Wolrich

Ik zag dit boek via instagram langs komen. Dr. Joshua Wolrich ken ik via de podcast van Laura Thomas van Don't salt my Game. Beide promoten intuïtief eten en HAES (Health at every size).

Nederlands | Paperback | 9789400514645 | Druk: 1 | februari 2022 | 352 pagina's | Uitgeverij Lev.| Prijs € 22,99


Voor het lezen:

Ik zag dit boek via instagram langs komen. Dr. Joshua Wolrich ken ik via de podcast van Laura Thomas van Don't salt my Game. Beide promoten intuïtief eten en HAES (Health at every size). Iets waar ik sinds dat ik mijn eetstoornis overwonnen heb ook 100% achter sta. Ik was enorm benieuwd naar zijn boek. Er gaan echt een hoop onzin verhalen in de rondte rondom voeding en diëten. Door boeken te lezen door mensen die hier een nuchtere en heldere kijk hebben, zet me altijd weer met 2 benen op de grond. Ik hoop dus echt dat dit boek dat zal bereiken.

 

Het verhaal:

Het boek dat iedereen wakker moet schudden over waarom diëten niet werken, waarom je gezondheid niet kunt afmeten aan gewicht en waarom we alles moeten kunnen blijven eten.

- Maken koolhydraten je dik?

- Kan het ketodieet je psychische aandoeningen genezen?

- Zijn eieren net zo slecht voor je als roken?


Nee, nee, en absoluut niet. Dit valt allemaal onder wat Joshua Wolrich ‘nutribullshit’ noemt, en het is zijn missie om deze misverstanden uit de wereld te helpen. In Voeding is geen medicijn baant hij zich een weg door voedingswetenschap (de goede en slechte) om bepaalde mythes te ontkrachten die veel van ons zonder twijfel voor waar hebben aangenomen.

Als je je ooit hebt afgevraagd of je suiker zou moeten laten staan, intermittent fasting zou moeten proberen, een sapkuur zou moeten doen, of als je al dieet na dieet hebt gevolgd (die allemaal niet werkten), dan is dit boek voor jou.

 

Mijn ervaring:

Wat een heerlijk nuchter, duidelijk en direct boek is dit.

Dr. Joshua Wolrich heeft een hele heldere, vlotte en vooral humoristische schrijfstijl. Het boek leest enorm vlot weg, laat je vaak lachen en biedt enorm duidelijke en leerzame informatie.

Het verhaal wordt ondersteunt door op zijn tijd hele leuke cartoonachtige illustraties over het desbetreffende onderwerp.


Het verhaal begint met een heel leuk persoonlijk voorwoord en het verhaal van Dr. Joshua Wolrich waarin hij vertelt dat hij zelf eerst ook groot gelover en voorstander was van de "nutribullshit". Met het verhaal neemt hij zichzelf op de hak dat hij dingen heeft verkondigd die dikke onzin waren.


Zijn verhaal heeft een hele heldere opbouw, waarbij alle 3 de macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten aan bod komen. Hij legt enorm goed uit wat deze doen en welke werking ze hebben voor het lichaam. Daarnaast staat het boek vol beweringen over diëten, nutribullshit, en de verschillende macronutriënten. Door middel van goede en duidelijke verwijzingen legt hij helder uit hoe de vork in de steel zit.


Buiten deze "nutribullshit" komt ook de "shit" de onzin van gewicht en gezondheid aan bod, de voedsel ongelijkheid, het BMI en de loze beloften van diëten en de invloed op het lichaam wanneer je hieraan begint.

Het boek sluit af met hoe je stap voor stap je relatie met voeding kan verbeteren, die vooral in het teken staat van je intuïtief eten aanpakt en jezelf aanleert.


Dit boek is een enorme dikke aanrader, zeker voor iedereen die gevoelig is voor de modediëten en de "nutribullshit" die de wereld rond gaat. Het boek is duidelijk, leerzaam, grappig en luchtig geschreven. Het boek zet je ongetwijfeld terug met beide benen op de grond.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page