top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Vreemdeling – Maurits van Huijstee

Ik kreeg tot mijn grote verrassing dit nieuwe boek van Maurits van Huijstee en Uitgeverij Kluitman cadeau. Super bedankt voor het recensie-exemplaar!

Nederlands | Hardcover | 9789020609714 | 15 maart 2023 | 112 pagina's Uitgeverij Kluitman | Prijs €9,95


Voor het lezen:

De spannende en subtiele cover trekt direct mijn aandacht. Ik zag het boek als een post op Instagram langs komen en was gelijk enthousiast toen ik de flaptekst las van dit boek. Niet veel later viel dit prachtige boek op mijn deurmat. Het is het eerste boek van Maurits van Huijstee dat ik ga lezen. Maar ik heb hoge verwachtingen. Door zowel de kwaliteit van de Kluitman novelles die me keer op keer verrassen als de veelbelovende flaptekst.

 

Het verhaal:

Joes is 16 jaar en is 10 jaar geleden samen met zijn vader Omar gevlucht uit Syrië. Joes voelt zich geen buitenlander en hij voelt zich hier in Nederland dan ook helemaal thuis. In het dorp waar hij woont wordt gedemonstreerd tegen de komst van een nieuw asielzoekerscentrum. Joes en zijn beste vriend Ties besluiten een kijkje te gaan nemen. De man die de demonstratie organiseerde wordt de volgende ochtend dood aangetroffen. Het lijkt om moord te gaan. Joes besluit op onderzoek uit te gaan op het plaats delict, daar vindt hij iets van zijn vader. Heeft zijn vader dit op zijn geweten? Het leven van Joes staat op zijn kop? Wat is er vroeger in Syrië gebeurd? Waarom zijn Joes en zijn vader gevlucht en wil zijn vader hier niets over kwijt? Wat heeft hij te verbergen?

 

Mijn ervaring:

Het verhaal begint met een kort en heftig proloog van iemand die op het punt staat te verdrinken. Door deze intro is mijn interesse in het verhaal gewekt en wil ik meer weten. Vervolgens springt het verhaal één week terug in de tijd en vervolgt zich op chronologische volgorde. Maurits van Huijstee heeft een krachtige, vlotte en levendige schrijfstijl. Daarbij houdt hij in zijn verhaal goed rekening met de jeugdige lezers en stemt hij hierop het woord en taalgebruik goed af. Daarbij is het echt een verhaal van deze tijd met WhatsApp en TikTok berichten wat hij goed afstemt op de lezende doelgroep. De personages heeft Maurits van Huijstee krachtig en goed weggezet. Hij heeft echt eigen en unieke personages bedacht met hun eigen manier van doen. Met name Joes, Ties en vader Omar hebben echt een eigen stempel gekregen en komen op hun eigen manier prachtig tot uiting in het verhaal. Het verhaal is een originele, heftige en spannende verhaallijn die ook enorm taboedoorbrekend en confronterend is. Het verhaal kent veel gebeurtenissen en wendingen, waardoor Maurits van Huijstee de spanning in het verhaal steeds verder op weet te bouwen. Ook de nieuwsgierigheid naar de geheimen van Omar heeft Maurits van Huijstee prachtig opgebouwd. Tegen het einde zit je als lezer echt op het puntje van je stoel. Bij het plot vallen de puzzelstukjes op verrassende en krachtige wijze samen, waarmee Maurits van Huijstee het verhaal op sterke wijze en compleet afrondt. Vreemdeling is een mooi, aangrijpend en origineel verhaal. Maurits van Huijstee heeft een krachtige, vlotte en levendige schrijfstijl en weet een heerlijk hoog tempo in de verhaallijn te brengen. Ik vind het erg krachtig hoe Maurits van Huijstee taboe onderwerpen rondom discriminatie en vluchtelingen op sterke wijze in deze verhaallijn verwerkt heeft. Dit boek is absoluut een aanrader om te gaan lezen.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

43 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page