top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

What it takes – Sarina Wiegman

Een boek dat helemaal buiten mijn interessegebied ligt, maar me wel enorm niewusgierig maakt.

Nederlands | Paperback | 9789402714159 | 09 november 2023 | 320 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Dit boek had niet direct mijn interesse, aangezien ik geen enkele affiniteit heb met voetbal en (sorry) geen idee had wie Sarina Wiegman is. Toch werd ik nieuwsgierig toen ik zag dat het over haar manier van coaching en leiderschap ging. Dat soort non-fictieboeken spreken me dan weer wel enorm aan. Het leek me leuk om een keer uit mijn comfortzone te stappen en een ander soort boek te proberen.

Op de cover staat Sarina Wiegman die enthousiast en sprankelend op me overkomt. Hierdoor is het een uitnodigend boek.

 

Het verhaal:

Sarina Wiegman is echt een pionier in de voetbalwereld en is al drie keer uitgeroepen tot Best FIFA Women's Coach. Door de jaren heen coachte ze nationale vrouwenteams, zowel in Nederland als Engeland, naar grote historische overwinningen. Ze heeft een unieke coaching filosofie en is uitgegroeid tot een van de succesvolste coaches in de voetbalgeschiedenis. In dit boek lees je alles over Sarinas leven en haar carrière. Haar passie voor voetbal ontstond al op jonge leeftijd. Via belangrijke momenten op het veld als speelster tot haar ervaringen in de top van het coachen. Ze spreekt openhartig over de overwinningen en uitdagingen die ze tegenkwam. Ook de moeilijke beslissingen die het coachen met zich meebrengen. Sarina streeft naar perfectie en is hierdoor een onmisbaar figuur in de voetbalwereld geworden.

 

Mijn ervaring:

Het is een persoonlijk en openhartig verhaal van Sarina Wiegman en de verschillende spelers die ze in de loop van de jaren coachte als haar collega's. Jeroen Visscher weet het verhaal op enorme vlotte en levendige wijze te verwoorden. Hierdoor leest het boek gemakkelijk en fijn.


Het verhaal volgt het leven van Sarina redelijk in chronologische volgorde waarin ze openhartig, helder en vrij concreet vertelt wat er in de loop van de jaren gebeurde. Soms doet ze dit in grote lijnen, soms zoomt ze in op een specifieke situatie of wedstrijd. Haar persoonlijk verhaal wordt afgewisseld met verhalen van haar spelers die ze coachte en haar collega's. Deze vertellen hoe ze Sarina als coach en mens ervaren. Hierdoor krijg je een wat breder perspectief op Sarina als mens en coach. Wat ik erg bijzonder vind aan het verhaal van Sarina is dat ze buiten dat ze een team coacht, ook echt focust op de verschillende personen en wat zij nodig hebben.


Het verhaal wordt verrijkt met fotomateriaal van Sarina Wiegman door de jaren in haar voetbalcarrière. Dit vind ik een leuke aanvulling op het verhaal en zorgt voor mij voor een nog levendiger beeld van Sarina als persoon.


What it takes is een persoonlijk, mooi en verrassend verhaal. Het is ontzettend vlot, levendig en helder geschreven. Ik vind het erg mooi hoe er naast het persoonlijke verhaal van Sarina ook veel verhalen en reacties in staan van haar spelers en collega's. Hierdoor krijg je een mooi en volledig beeld van het leven van Sarina en de manier waarop ze met haar vak omgaat. 

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page