top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Zoutman – Sandra Konst

Van Uitgeverij Elikser en Sandra Konst kreeg ik de kans deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463654241 |26-03-2022 | 256 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Na het lezen van Huis van de herfst was ik erg nieuwsgierig naar de eerdere roman van Sandra Konst. Toen ze me vroeg of ik interesse had haar roman Zoutman te lezen en te recenseren, hoefde ik dan ook geen seconde te twijfelen. Zeker bij het lezen van de veelbelovende flaptekst. Ik ben namelijk dol op boeken met mooie en bijzondere boodschappen. Ik hoop dat dit boek, net zo levendig en mooi geschreven is als Huis van de herfst. Ik heb hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Helena werkt in een verzorgingstehuis. Daar verzorgt ze onder andere Jakob, die afkomstig is uit Slovenië. Al snel ontstaan er mooie gesprekken en bouwen ze een mooie band op. Hij leert haar alles over koffie. Wanneer Jakob plotseling overlijdt laat hij Helena drie dingen na: een sleutel, een envelop met bankbiljetten en een brochure van de Università del Caffè in Triëst. Ze weet eerst niet wat deze drie dingen betekenen, maar dit wordt snel duidelijk wanneer zijn twee dochters uit Slovenië overkomen om alles te regelen voor de begrafenis. De sleutel is van Jakobs kamer in het appartementencomplex van zijn beide dochters in Piran in Slovenië, boven hun koffiehuis. De boodschap van Jakob is duidelijk: Helena kan in Piran wonen en studeren aan een speciale koffie-universiteit. Aangezien haar leven in Nederland nu de scheiding toch anders wordt, ziet ze dit als een kans haar leven om te gooien en een nieuwe weg in te slaan. Ze komt in een andere wereld terecht, waarbij ze zichzelf leert kennen.

 

Mijn ervaring:

Wauw! Wat een mooi, intens en bijzonder verhaal heeft Sandra Konst geschreven. Sandra Konst heeft een ongelofelijk fijne, vlotte en levendige schrijfstijl, waardoor je gemakkelijk compleet mee de verhaallijn wordt ingenomen en het verhaal enorm lekker en fijn leest. Daarbij staat in dit boek koffie centraal, maar ze weet zulke heerlijke en bijzondere koffies te beschrijven in het verhaal dat het water je in de mond loopt. Enorm leuke toevoeging is dat ook alle koffierecepten in het boek vermeld worden. Het verhaal kent enorm unieke, mooie en goed uitgediepte personages. Met name Helena heeft Sandra op fantastische wijze neergezet. Deze vrouw van middelbare leeftijd en de zoektocht, naar zichzelf, koffie en liefde is op prachtige wijze neergezet. Daarbij kent de prachtige verhaallijn enorm mooie levenslessen en filosofische inzichten die perfect in de verhaallijn verwerkt zitten, die je als lezer ook echt aan het denken zet. Hierdoor is het een verhaallijn die me wist te raken en me een mooie bewustwording over dingen in het leven gaf. Met een onverwacht en heerlijk einde sluit het prachtige verhaal op mooie wijze af. Zoutman is een originele, mooie en bijzondere roman. De sterke verhaallijn kent een prachtige diepgang vol filosofische inzichten en inspirerende levenslessen. De personages zijn mooi en sterk neergezet en bij tijden loopt het water in de mond van de heerlijk klinkende koffierecepten, die als mooie toevoeging ook aan het verhaal zijn toegevoegd. Met een verrassend, mooi en goed plot sluit deze prachtige roman af. Dikke aanrader!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️


13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page