top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Zwaluwdans – Jet Nijland

Een boek die al sinds verschijning op mijn verlanglijstje was komen staan. Eindelijk was hij bij de bibliotheek als luisterboek verkrijgbaar, dus een perfect moment op er eindelijk van te gaan genieten.

Nederlands | Luisterboek | 9789464491647 | februari 2022 | Verteller: Chantal Wassenaar | Uitgeverij Luistereffect


Voor het lezen:

Een boek die al sinds verschijning op mijn verlanglijstje was komen staan. Eindelijk was hij bij de bibliotheek als luisterboek verkrijgbaar, dus een perfect moment op er eindelijk van te gaan genieten. Het is een historische roman die zich afspeelt in Sevilla. Dat alleen al maakt me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ook de recensies die ik tot nu toe gezien heb waren veelbelovend, dus ik heb hoge verwachtingen van het verhaal.

 

Het verhaal:

Het Spaanse Sevilla, een prachtige kleurrijke stad, een dansende zwaluw en een verboden liefde.

Na bijna 30 jaar krijgt Elisa na het overlijden van haar moeder een mysterieuze brief. Hij blijkt van haar vader te zijn die nooit een rol in haar leven tot nu toe gespeeld heeft. Deze brief zet de wereld van Elisa op zijn kop. Ze vertrekt naar Sevilla, op zoek naar het huis dat ze erft om zo ook meer te weten te komen over haar vader. Sevilla, de stad met palmbomen, paleizen en flamenco muziek. Ze komt meer te weten over de onvoltooide liefdegeschiedenis van Nando en Neva. Ze groeide op met een verschillende sociale status en werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, die hun toekomst samen onmogelijk maakte. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid overwinnen?

 

Mijn ervaring:

De schrijfstijl van Jet Nijland is vlot, krachtig maar ook betoverend ,filmisch en poëtisch. Zonder twijfel kan ik het verhaal voor me zien en in beelden mee beleven. Het verhaal is ingesproken door Chantal Wassenaar, die een prettige vertelstem en spreektempo heeft.


Het is een heerlijk betoverend en filmisch verhaal over Neva en Nando die ondanks hun verschillende afkomst toch meer met elkaar delen dan dat je gedacht had. Zonder enige moeite zit ik in het verhaal die begint met een heftig en emotioneel moment waarop de moeder van Elisa komt te overlijden. We wisselen in tijdsbestek een ver verleden van Neva en Nando waarbij je wisselt naar een tijd van 30 jaar later naar Elisa. De karakters zijn echt super goed uitgewerkt, door het wisselende vertelperspectief krijg je van de verschillende karakters een goed beeld en kan meegaan in zijn of haar gedachten en gevoelens.


Het verhaal is bijzonder, origineel, hartverscheurend en ook betoverend mooi. De verhaallijn is heel goed opgebouwd, naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer puzzelstukjes en kom je net als Elisa meer te weten over het verleden. Ook de verhaallijn van Elisa is enorm interessant en door die mix tussen het 30 jaar tijdsverschil is het verhaal nog bijzonderder geworden. Het is ook echt een verhaal dat ik niet los kon laten. Het zet je aan het denken. Het plot laat echt alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Het einde was een mooi en afgerond einde waardoor het verhaal echt mooi afgerond is. Zwaluwdans heeft me echt weten te raken.


Het is een betoverende filmische historische roman, die absoluut het lezen of luisteren waard is. Het verhaal heeft een mooi plekje in mijn hart gekregen, want het is een bijzonder verhaal.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page