top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Allemaal Autcasts – Magali de Reu

Ik mocht dit boek recenseren voor Wereld van Autisme. Bedankt Uitgeverij Pelckmans en Magali de Reu voor het boek.

Nederlands | Softcover | 9789463373371 | 23 maart 2023 | 200 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | Prijs 24,50


Voor het lezen:

Na het prachtige, leerzame en inspirerende boek Aut of the box heeft Magali de Reu nu een tweede boek geschreven. Ik ben enorm benieuwd welke kennis, inzichten Magali inmiddels heeft opgedaan en welke connecties Magali ziet tussen ADHD en autisme, ofwel neurodivergentie. Aangezien haar vorige boek ook enorm goed wetenschappelijk onderbouwd was, maakt het me nieuwsgierig welke kennis en hoeveel verder de wetenschap inmiddels is hierover. Ik heb hoge en goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Bij Magali De Reu werden al op jonge leeftijd de diagnoses autismespectrumstoornis en ADHD gesteld. Hierdoor kreeg ze labels en werd haar verteld dat ze nooit een normaal leven zou kunnen leiden. Magali was alleen vastbesloten hier niet in mee te gaan en haar zwaktes/beperkingen om te zetten in kansen en mogelijkheden. In Allemaal Autcasts legt duikt ze de diepte in over ADHD en autisme en het verband met trauma. Haar verhaal is een combinatie van persoonlijke ervaringen inzichten, wetenschappelijke inzichten, inspirerende anekdotes, ervaringen van anderen en bovenop al waardevolle hulpmiddelen voor mensen met neurodivergentie en hun omgeving. Haar doel, een inclusievere samenleving.

 

Mijn ervaring:

Wat me direct opvalt zodra ik begin met het lezen van het boek, is de heerlijke, eerlijke, directe en heldere schrijfwijze van Magali de Reu. Terwijl in haar vorige boek de focus vooral op haar diagnose van autisme lag, laat Magali de Reu in dit boek zowel haar autisme als haar ADHD aan bod komen.


Het boek is een mengeling van wetenschappelijk onderzoek, de eigen ervaringen van anderen, de ervaringen van Magali de Reu zelf met autisme en ADHD en de relaties, verbanden en connecties die ze ziet in de neurodivergentie met haar omgeving, de vooroordelen en aannames die de buitenwereld heeft op mensen met neurodivergentie en de relatie van neurodivergentie en trauma's.


Het boek is vervolgens opgedeeld in twee delen; AuDHD en wij en AuDHD en jullie.

Het eerste deel is vervolgens helder opgebouwd, waarbij Magali de Reu de start maakt bij de absolute basis en Autisme en ADHD aan de hand van het DSM-5 uitgelegd. In hoofdstuk twee duikt ze de diepte in met trauma's met betrekking tot de twee diagnoses en in hoofdstuk drie AuDHD achter de schermen en hoe dit in het dagelijkse leven tot uiting komt en in hoofdstuk vier behandelt het het hebben van relaties. Ik vind dat Magali de Reu op prachtige wijze weet te verwoorden en ook mede met de aanvulling van andere persoonlijke ervaringen hoe mensen met autisme en ADHD de wereld ervaren. Ik kan me hier zo in herkennen. Daarbij weet Magali de Reu aan de hand van alle wetenschappelijke kennis en inzichten ook prachtige verbanden te leggen, die een hoop duidelijkheid geven en soms ook confronterende eyeopeners zijn.


In het tweede deel van haar boek komt de maatschappij, het onderwijs en het werkcircuit aan bod. Ook hierbij wordt er direct duidelijk hoeveel onduidelijkheid er heerst rondom Autisme en ADHD en hoeveel mogelijkheden er zijn als mensen meer op de hoogte zouden zijn rondom neurodivergentie en hier rekening mee willen houden in de benadering hiervan. Ze toont op prachtige wijze waar de krachten liggen om juist mensen met autisme en ADHD in bepaalde werkvlakken in te zetten. Ik moet zeggen dat met name de tips & tricks die Magali de Reu deelt enorm zinvol en ondersteund zijn, twee kanten op.


Allemaal Autcasts, is een prachtig, leerzaam en enorm inspirerend boek over autisme en ADHD. Magali de Reu weet op heldere en duidelijke wijze je meer inzicht te geven in neurodivergentie. Dit door een combinatie van persoonlijke ervaringen, haar eigen verhaal, wetenschappelijke kennis en inzichten en de verbanden die Magali de Reu weet te leggen. Met haar verhaal laat Magali de Reu duidelijk zien, dat met de juiste en open benadering er een hechtere en sterkere samenleving mogelijk is.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page