top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Alles wat je dragen kan – Gian Sardar

Ik kreeg deze veelbelovende roman van Uitgeverij HarperCollins om te lezen en te recenseren. Enorm bedankt!

Nederlands | Paperback | 9789402712025 | 10 mei 2023 | 352 pagina's Uitgeverij HarperCollins | Prijs €23,99


Voor het lezen:

Alleen al de prachtige en intrigerende cover, maakt me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ik heb tot nu toe weinig romans gelezen over andere culturen, en ik weet heel weinig over de Koerdische cultuur. Ik ben daarom erg nieuwsgierig naar de roman van Gian Sardar. Ook deze schrijfster is voor mij nog onbekend. De warme tinten van een vrouw in een gewaad bij zonsondergang is een bijzonder beeld. De ondertitel: "Houdt hun liefde stand in een door oorlog verscheurd gebied?" zorgt ervoor dat ik graag het boek wil ontdekken.

 

Het verhaal:

Eind jaren zeventig. Olivia Murray is secretaresse bij een lokale krant en heeft de grote droom om fotojournalist te worden. Haar Koerdische vriend Delan is uitgenodigd voor een familie bruiloft in Noord-Irak. Olivia weet Delan te overtuigen om haar en haar camera mee te nemen. Daar aangekomen, lijkt de situatie toch een stuk minder veilig dan ze gedacht hadden. In het gebied dreigt een oorlog tussen de Irakezen en de Koerden. Olivia probeert ondertussen de situatie vast te leggen: de familiebanden, de veiligheid van het dorp en haar grote liefde...

 

Mijn ervaring: Gian Sardar is een schrijfster die heel beeldend, levendig en sferisch schrijft. Hierdoor weet ze op fantastische wijze de omgeving en gebeurtenissen te beschrijven alsof je er bij bent en je in de jaren zeventig in Noord-Irak waant. Ze weet het ook zo te beschrijven, dat het natuurlijk en niet langdradig wordt en de focus op de verhaallijn ligt.


Ze heeft de personages, en met name Olivia en Delan, enorm goed uitgediept. Daarbij weet ze ook de situatie, omgeving, het gevoel en de sfeer enorm goed neer te zetten. De politieke dreiging is als lezer echt voelbaar en het is echt een verhaal dat in je kruipt en iets met je weet te doen. Wie kan je vertrouwen? Hoe bijzonder en sterk kunnen familiebanden zijn? En hoe ver ga je voor de liefde? Dit bijzondere, originele en ook aangrijpende verhaal heeft echt diepte en weet me meerdere malen te ontroeren, intrigeren en te raken. De opbouw naar het plot is bijzonder sterk en richting het einde kun je deze roman niet meer weg leggen. Het einde is dan ook een ontroerend en prachtig.


Alles wat je dragen kan, is een heftige, originele, intense en prachtige roman. Gian Sardar weet op voortreffelijke wijze de heftige oorlogsdreiging tussen de Irakezen en de Koerden in beeld te brengen waarbij de thema's liefde, familie, loyaliteit en trouw op een prachtige wijze in een verhaallijn samenkomen. Het is een aangrijpende en pakkende roman. Een geweldig goede en mooie aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page