top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Building a second brain – Tiago Forte

Dit boek had vanaf de aankondiging mijn aandacht. Ik ben dol op dit soort boeken. Ik hou enorm van controle en overzicht. Dus dit soort leerzame boeken zijn voor mij direct een must-read!

Nederlands | Paperback | 9789402711882 | 28 februari 2023 | 304 pagina's Uitgeverij HarperCollins | Prijs €21,99


Voor het lezen:

Dit boek had vanaf de aankondiging mijn aandacht. Ik ben dol op dit soort boeken. Ik hou enorm van controle en overzicht. Dus dit soort leerzame boeken zijn voor mij direct een must-read! Toen ik ook nog van HarperCollins de kans kreeg het boek te lezen en te recenseren, hoefde ik me dan ook geen seconde te bedenken. Ja natuurlijk wilde ik dit boek lezen en recenseren. Ik ken Tiago Forte nog helemaal niet, dus ik ben enorm benieuwd naar zijn kennis en inzichten. Ik heb hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Herken je dat gevoel, je weet iets, maar je kan er niet direct meer opkomen? Door de overload aan informatie waarmee we tegenwoordig te kampen hebben is dat natuurlijk helemaal niet zo gek. We consumeren dagelijks 11 uur aan media en worden overspoeld met e-mails, appjes, video's. Dit kunnen we onmogelijk allemaal verwerken en opslaan.

Tago Forte heeft een oplossing. Namelijk je tweede brein. Door middel van dit systeem van digitale tools kan je ideeën sorteren, beheren en bewaren. Hierdoor kan je je brein laten werken zoals het bedoeld is, namelijk creatief en productief zijn. Met dit boek geeft Tiago je de inzichten om kalmer, creatiever en productiever te worden. Met dit boek leer je een slimmere manier van werken.

 

Mijn ervaring:

Bij alleen al het lezen van de inleiding van het boek, weet Tiago mijn verlangen, nieuwsgierigheid en enthousiasme op te wekken om met enorm veel zin aan zijn boek te beginnen. Het bouwen van het tweede brein klinkt zo goed en veelbelovend dat ik er alles over wil weten.


Tiago Forte heeft een heldere en vlotte schrijfstijl. Hierdoor leeft het verhaal enorm fijn en dwaalt hij niet af in langdradige verhalen. Zijn verhaal bestaat uit zijn persoonlijke verhaal, ervaringen en wetenschappelijke onderbouwing in het verhaal wat een heerlijke afwisseling biedt. Het verhaal is zo persoonlijk en echt eigen, het zorgt ervoor dat ik echt vertrouwen in zijn methode krijg. In zijn verhaal verwijst hij meerdere malen naar Getting Things done een bestseller van David Allen die ik gelukkig ook gelezen heb en ook zeker een aanrader is.

Hij begint het boek door je als lezer een duidelijke fundering te geven, aan wat de mogelijkheden zijn van het bouwen van een tweede brein. Daarna legt hij stap voor stap zijn methode uit en laat hij tot slot de veranderingen zien die mogelijk zijn nadat je een tweede brein hebt opgebouwd.


In het begin was ik eerlijk gezegd nogal sceptisch, aangezien zijn methode enkel uit een digitale database bestaat. Zeker omdat ik zelf niet altijd 24-uur per dag met een telefoon of computer of ander digitaal apparaat in aanraking wil zijn en ook zelf nog een papieren agenda in gebruik heb. Wel moet ik zeggen dat zijn verhaal zo enorm inspirerend en overtuigend was dat ik dit voor mezelf persoonlijk aan het onderzoeken ben. Zeker op werkgebied en bij mijn lezen en schrijven, denk ik dat deze methode me enorm goed kan ondersteunen en kan helpen om meer rust en overzicht te hebben.


Dit inspirerende, motiverende en leerzame boek van Tiago Forte heeft me veel nieuwe kennis en inzichten geboden. Ik ben al bezig om zijn kennis en inzichten op mijn manier in mijn leven toe te passen en te gebruiken om hiermee meer structuur, inzicht en rust te hebben. Wel heeft dit natuurlijk enige tijd nodig, tot het me eigen is geworden en ik mijn eigen weg en structuur hierin gevonden heb. Maar zijn methode om ideeën, kennis en inzichten te ordenen, sorteren en te bewaren in een digitaal systeem is enorm inspirerend. Zeker voor mensen die van orde, overzicht en structuur houden is dit boek echt een aanrader om te gaan lezen.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page