top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De boomgrens – Ben Rawlence

Vanaf dat ik dit boek zag, wist ik gewoon dat ik dit wilde lezen. Ik kreeg van Uitgeverij ten Have de kans om het boek te lezen en recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789025910419 | Druk: 1 | mei 2022 | 400 pagina's | Uitgeverij ten Have | Prijs €24,95


Voor het lezen:

Ik hou enorm van non-fictie en ik hou van de natuur. Ik heb al meer boeken gelezen over de schoonheid van de natuur. Dus toen Uitgeverij ten Have met dit boek verscheen, wist ik gelijk dat ik het wilde lezen. De cover is enorm uitnodigend door prachtige foto van dennen bomen met een zon die hier doorheen straalt. De typografie sluit mooi aan bij het beeld en vormen samen een krachtig geheel, deze foto loopt ook door over de rug van het boek. De achterzijde daarbij wat saai met de effen bruine kleur, maar hierdoor is de beschrijvende tekst wel erg goed leesbaar.

 

Het verhaal:

We volgen Ben Rawlence tijdens meeslepende ontdekkingstochten langs verschillende boomgrenzen. Waarbij duidelijk wordt wat de impact en de effecten van de klimaatverandering teweeg brengen. Het is een pijnlijk zichtbare ontdekking. Ben Rawlence reist langs de cruciale grenslijn van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland. Tijdens zijn tocht deelt hij je zijn kennis over 6 verschillende boomsoorten en hun werking op de lucht waarvan wij afhankelijk zijn. Hij schets een verontrustend toekomstbeeld.

 

Mijn ervaring:

Niet alleen de buitenzijde van het boek is prachtig, maar ook aan het binnenwerk is de nodige aandacht besteed. Ieder hoofdstuk begint met een prachtige lijn illustratie van een boom die in dat hoofdstuk centraal staat. Daarna volgen er zes verschillende hoofdstukken en reizen van Ben Rawlence en zijn ontdekkingen en bevindingen. Zijn verhalen zijn een bijzondere mix van de reis die hij aflegt en de meest bizarre en heftige omstandigheden die hij tijdens zijn reizen beleefd, de mensen die hij tijdens deze reis tegenkomt en interviewt én zijn bevindingen en kennis over de natuur en met name de bomen. Ben Rawlence heeft een hele beschrijvende schrijfstijl. Hierdoor treedt hij soms erg in detail over wat hij weet, ziet en mee maakt. Aan de andere kant maken deze soms hele kleine details het verhaal wel erg bijzonder.


Wat mij persoonlijk het meeste aansprak, was vooral zijn kennis over de natuur en met name de bomen. Maar ook de samenhang met de dieren, planten, mossen, schimmels etc. Ik vind het echt geweldig om hierover te lezen en erachter te komen, hoe alles in de natuur elkaar nodig heeft en samenwerkt. Ik heb zoveel leuke en interessante dingen hierover bijgeleerd, dat deze kennis je daarna zeker met andere ogen naar de natuur laat kijken. Ook de verhalen van de mensen die hij tijdens zijn tochten tegenkomt en de manier waarop hun levenswijze wordt beïnvloed door de natuur veranderingen is aangrijpend.


Het is een bijzonder, mooi en intens boek. Ben Rawlence weet op fascinerende wijze zijn reis, bevinden en constateringen te verwoorden. Ondanks dat de werkelijkheid een pijnlijke constatering is waarbij snel en drastisch op moet worden ingegrepen, zijn de reizen en zijn kennis bijzonder en laten je op hele andere wijze naar de natuur en ons leven kijken.


Ik weet zeker dat dit boek voor veel mensen een prachtige eye-opener zal zijn om met andere ogen naar de natuur en het pijnlijke toekomstbeeld te kijken. Het is absoluut echt het lezen waard.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page