top of page
Foto van schrijverKim Coenen

De tweestrijd – Renate Wongtschowski

Door Uitgeverij September ben ik uitgekozen als recensent voor dit bijzondere verhaal. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789493244320 | 23 april 2024 | 200 pagina's Uitgeverij September | Prijs 20,00


Voor het lezen:

Ik heb inmiddels een paar verschillende boeken en biografieën gelezen rondom mensen met een relatie met een narcistische partner. Ik vind het heftig, intrigerend en aangrijpend hoe mensen ervoor kunnen kiezen om op deze wijze jarenlang in een relatie te blijven zitten die niet goed voor hen is. Voorheen had ik hier altijd een oordeel over, maar sinds ik hier meer over ben gaan lezen, ben ik de ernst en de moeilijkheid van deze relaties wel gaan bevatten. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Renate.

 

Het verhaal:

Renate is pas zeventien als ze verliefd wordt op een narcistische, stoere en aantrekkelijke man. Renate wordt als kind emotioneel verwaarloosd, waardoor ze haar hele leven snakt naar waardering en aandacht. Een gemakkelijk doelwit voor een narcist. Take weet haar te verstikken in een onstuimige liefdesrelatie van aantrekken en afstoten, van strijd en hartstocht. Als de conflicten toenemen besluit Renate Take te verlaten, maar al snel keert ze terug en blijft het patroon zich herhalen. Ze krijgt een innerlijke strijd tussen haar gevoelens voor hem en haar eigenwaarde. Ze zal moeten inzien dat ze zich los moet maken van zijn magnetische aantrekkingskracht en moet kiezen voor zichzelf. Een openhartig en meeslepend verhaal waarbij Renate verslag doet over haar leven, haar zoektocht naar eigenwaarde en de strijd die ze streed in de relatie met Take. Ook is ze zich bewust van haar eigen aandeel en waarom ze het heeft laten gebeuren. De tweestrijd werpt vragen op over macht en afhankelijkheid.

 

Mijn ervaring: 

Het verhaal is op openhartige, meeslepende en bijzondere wijze geschreven. We lezen het verhaal van Renate alsof ze in gesprek is met haar psycholoog, waar ze haar levensverhaal vertelt. Ik vind dit een hele originele en verrassende insteek om je levensverhaal te schrijven. Door deze schrijf-/vertelwijze krijgt het verhaal ook een tweeluik tussen het heden en het inzicht dat Renate inmiddels heeft op de gebeurtenissen in haar leven en het verhaal waarbij we het verleden in duiken.


Renate begint haar verhaal met de kindertijd van haar beide ouders. Ze analyseert en weet goed haar inzichten te verwoorden waarom haar ouders op een bepaalde manier voor haar zorgden en groot brachten. Ook heeft ze een verklaring gevonden waarmee ze voor zichzelf verantwoordt waarom Take de man werd die hij werd. Aan de ene kant heb ik bewondering voor haar analyserende vermogen, om verder te kijken waarom mensen op bepaalde wijze handelen en zijn wie ze zijn. Toch zie ik het bij haar ook als valkuil, omdat ze daarmee goed praat dat ze zich zo door deze mensen laat behandelen.


Het is een bijzonder heftig en erg intrigerend verhaal, waarin Renate schrijft over de ups en enorme downs in haar relatie met Take. Tijdens hun relatie krijgen ze twee kinderen die het er ook niet gemakkelijk vanaf brengen. Ze weet perfect de tweestrijd die zich in haar hoofd speelt te beschrijven. De onvoorwaardelijke liefde en het gevoel dat ze heeft dat ze anderen niet tekort doet en haar eigen behoeften en wensen, waar ze meermaals aan tekort schiet. Gedurende het verhaal, dat op chronologische wijze wordt verteld, zie je hoe Renate gedurende de jaren vaker voor zichzelf kiest en eindelijk langzaam aan zichzelf voorop gaat zetten.


De tweestrijd is een heftige en aangrijpende autobiografie. Renate beschrijft op openhartige en meeslepende wijze haar levensverhaal en haar jaren waarin ze gebukt gaat in een narcistische relatie. Ze heeft een sterk analyserend vermogen, waarmee ze prachtig haar eigen tweestrijd van de liefde en haar relatie en haar zoektocht naar eigenwaarde weet te verwoorden. 


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️


11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page