top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De vergeten vrouwen - Kristin Hannah

Bij de vraag van Uitgeverij Boekerij of ik het boek wilde lezen en recenseren kon ik alleen maar heel hard ja roepen. Super bedankt!

Nederlands | Paperback | 9789049202576 | 20 februari 2024 | 480 pagina's Uitgeverij Boekerij | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Ik las al eerder Het einde van de wereld van Kristin Hannah, dat boek heeft me zo weten te raken en is me zo bijgebleven, dat toen ik van Uitgeverij Boekerij de vraag kreeg om dit nieuwe boek van haar te lezen en te recenseren ik alleen maar heel hard ja kon zeggen. Ik heb hoge verwachtingen en ik hoop dat ook dit boek me weer diep gaat raken en een bijzonder, mooi en meeslepend verhaal is. De cover is veelbelovend. We zien een foto van zee met bergachtig gebied met op de voorgrond een houten steiger met aan het einde een vrouw zittend met de rug naar ons toe.

 

Het verhaal:

Verpleegster Frances ‘Frankie’ McGrath is bij een feest van haar broer als ze in gesprek raakt met een vriend van haar broer die haar zegt 'ook vrouwen kunnen helden zijn'. Hierdoor gaat er voor Frankie een wereld open. Ze is opgegroeid op een klein eilandje voor de kust van Californië met conservatieve ouders. Haar toekomst leek uitgestippeld: school afmaken, trouwen, kinderen krijgen en vervolgens haar jaren slijten als perfecte huisvrouw. Het is 1965 en de wereld verandert. Haar broer vertrekt als militair naar Vietnam. Frankie besluit haar broer achterna te gaan en meldt zich als verpleegkundige in het leger. De jonge Frankie weet niet wat haar overkomt als ze de chaos aantreft in Vietnam. Het is zwaarder dan ze ooit had kunnen denken...

 

Mijn ervaring:

Kristin Hannah heeft zo'n meeslepende, levendige en vlotte schrijfstijl dat ik zonder moeite compleet het prachtige, aangrijpende en meeslepende verhaal in wordt gezogen en helemaal op ga in het verhaal van Frankie. Kristin Hannah weet de situatie, gebeurtenissen, maar ook de emoties en gevoelens zo intens en sterk te verwoorden, dat het verhaal echt bij je binnenkomt en het verhaal je raakt, verscheurd en ontroert.


We volgen het verhaal van Frankie. Het hoofdpersonage is realistisch en met zoveel aandacht, gevoel en finesse neergezet, dat het personage in je hart gaat zitten en echt met haar meeleeft. Niet enkel Frankie, maar ook haar twee beste vriendinnen Barb en Ethel, haar ouders en Finley, Jamie en Rye zijn realistisch en uniek neergezet.


Het verhaal heeft een heftige, intrigerende, meeslepende maar ook mooie verhaallijn. Kristin Hannah weet door middel van het personage Frankie de impact te laten zien van een dappere vrouw die besluit zich in te zetten voor het leger en gaat helpen als verpleegster tijdens de oorlog in Vietnam. Kristin Hannah weet de situatie daar met alle heftigheid en impact van de oorlog goed te beschrijven.


Terwijl je denkt dat je dan het heftigste gedeelte hebt gehad, volgt ook de terugkeer van Frankie naar Californië. Kristin Hannah weet op heftige wijze de impact die de oorlog op Frankie gemaakt heeft te beschrijven. Ook de acceptatie en reactie van haar omgeving en het ontbreken van steun aan vrouwen in geholpen in de oorlog die uitblijft is schokkend, heftig en aangrijpend. Naast deze heftige gebeurtenissen, speelt er ook nog veel op liefdesgebied in het leven van Frankie. Daarbij vind ik het bewonderingswaardig hoe Kristin Hannah de kracht van vrouwen, vriendschap en veerkracht in het verhaal heeft verweven. Door alle heftige en aangrijpende gebeurtenissen die met zoveel gevoel worden beschreven, kon ik het boek gewoonweg niet wegleggen. Ik moest en zou weten hoe het ging eindigen. Hierdoor heb ik tot laat doorgelezen, maar zorgde er wel voor dat ik met tranen van geluk het boek dichtsloeg en kon gaan slapen.


De vergeten vrouwen is een prachtige, heftige, meeslepende en erg aangrijpende historische roman. Het verhaal is erg realistisch en met enorm veel gevoel geschreven waardoor het verhaal echt als een bom bij je binnen komt. Het verhaal wist me te schokken, te ontroeren, te verrassen, in tranen te brengen en me te laten bewonderen over de impact van oorlog op de mens, maar het verhaal toont ook de kracht van vriendschap, vrouwen en steun en liefde van anderen. Dit bijzondere, heftige maar ook prachtige verhaal is zonder twijfel een echte must-read!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page