top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Doe jezelf niet tekort – Almut Schmale-Riedel

Door de prachtige titel en bijzondere cover is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Uitgeverij Ankhhermes super bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789020221022 | 06 december 2023 | 272 pagina's Uitgeverij Ankhhermes | Prijs €25,00


Voor het lezen:

Alleen al het onderwerp van het boek en de prachtige cover maken mij erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Aangezien ik mezelf vaak tekort doe, hoop ik door middel van het boek nieuwe kennis, inzichten en handvatten te krijgen om beter voor mezelf te gaan zorgen en oude overtuigingen los te laten. Het boek heeft een uitnodigende en intrigerende cover voor de verschillende lagen glas / steen die doorschijnend zijn waarin patronen en kleuren zijn ontstaan.

 

Het verhaal:

Laat jij je leven bepalen door de scripts die je in de loop van je leven hebt opgedaan? De handvatten van de Transactionele Analyse bieden je een uitweg. In je vroegere leven creëer je allerlei overtuigingen over hoe je bent, hoe je hoort te leven en hoe anderen naar je kijken. Door de jaren heen ben je deze gedachten ofwel scripts gaan zien als een waarheid waarnaar je bent gaan leven. Vroeger waren ze helpend, maar nu bepalen ze je leven en staan ze je authentieke leven in de weg.Transactionele Analyse is een methode voor persoonlijke ontwikkeling met als doel een autonoom vormgegeven , voor jou succesvol leven. Almut Schmale-Riedel analyseert de scripts en geeft je inzicht in de scripts die je leven bepalen, daarnaast leer je ze ook los te laten. Zodat je een bevrijd, verlicht en authentiek leven kan leven.

 

Mijn ervaring:

Almut Schmale-Riedel schrijft enorm helder, concreet en toegankelijk. Ik moet zeggen dat mijn verwachting was dat Transactionele Analyse een redelijk zweverig en vaag iets was, maar niets is minder waar. Daarbij weet Almut Schmale-Riedel de informatie zo uit te leggen dat het enorm goed te begrijpen en te volgen is.


In het eerste deel legt ze uit wat Transactionele Analyse is. Hoe we, en in welke levensfases,  bepaalde scripts ontwikkelen die ons in ons latere leven in de weg gaan staan. Ook legt ze je uit, dat in die levensfase het ontwikkelen van de scripts nuttig waren, maar dat ze nu op volwassen leeftijd ons belemmeren. Doordat ze het verhaal stapsgewijs opbouwt, en door alle verschillende kinderfases stapt, krijg ik ook zelf een heel helder en overzichtelijk beeld van de scripts die ik ontwikkeld heb. Ik kan ze direct zonder problemen bij mezelf vinden, wat wel laat zien hoe goed Almut Schmale-Riedel dit verwoordt.


In het tweede deel doorloopt Almut Schmale-Riedel verschillende scripts die je in de loop van kinderjaren hebt ontwikkeld en hoe je deze met andere ogen kan bekijken en vervolgens los kan laten. Dit doet Almut Schmale-Riedel door middel van heldere en duidelijke uitleg over het script, de ondersteuning van praktijkvoorbeelden en manieren om dit script met andere ogen te gaan bekijken en los te laten. Doordat ze verschillende manieren biedt, weet ze voor iedereen bij ieder script wel een helpende hand te bieden. Ik kan er zelf erg veel mee en ik ben tegen heel veel scripts echt al anders gaan kijken. Ik merk dat dit een goede invloed heeft op mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen.


Doe jezelf niet tekort is een enorm helder, leerzaam en toegankelijk boek. In het eerste deel doorloopt Almut Schmale-Riedel je kinderjaren en de verschillende scripts die je toentertijd kan hebben ontwikkeld. Wanneer je deze verzameld hebt, leert Almut Schmale-Riedel in het tweede deel waar deze scripts je in beperken en hoe dat je anders kan bekijken en los kan laten. Dit doet ze door middel van heldere uitleg, praktijkvoorbeelden en ze biedt verschillende handvatten. Ik heb erg veel geleerd van dit boek en ik merk echt dat mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen hierdoor is veranderd. Een dikke aanrader!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page