top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Ganbatte - Francesc Miralles

Na het prachtige boeken van Ikigai, Shinrin-yoku en Ichigo-ichie die ik met enorm veel liefde heb gelezen, was ik ook enorm benieuwd naar dit nieuwe boek.Nederlands | Hardcover | 9789022591772 | Druk: 1 | juni 2021 | 192 pagina's


Beschrijving:

“Ganbatte: Doe je best en geef niet op”

De betekenis van Japanners om iemand succes te wensen. Ze zijn van mening dat succes voor een groot deel afhankelijk is van geluk hebben. Maar ganbatte gaat juist uit van je eigen kracht. De filosofische boodschap die erachter ligt, is: ‘Doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.

In het boek nemen García en Miralles ons mee hoe Japanners deze gedachte inzetten in alle verschillende gebieden van hun dagelijkse leven.


Het boek is onderverdeeld in vijftig korte hoofdstukken waarin het concept van Ganbatte uitgebreid wordt uitgelegd met voorbeelden en gezegdes uit Japan, het Westen en het boeddhisme. Daarnaast zit het ook vol tips met hoe dat je Ganbatte kan toepassen in je eigen leven.

 

Voor het lezen:

Aangezien de vorige boeken ook allemaal enorm mooie en inspirerende boeken waren, verwacht ik hier ook weer veel mooie inzichten in op te doen.


Tijdens het lezen: Ook dit boek heeft dezelfde schrijf- en vertelwijze als de andere boeken. De hoofdstukken zijn kort en het leest lekker weg. Daarnaast is het helder en krachtig geschreven.


Conclusie: Wat heb ik ook van dit boek weer genoten. Ondanks dezelfde opbouw, die erg fijn en prettig leest, net als de andere boeken uit de serie, is dit onderwerp weer een mooi, inspirerende en krachtig verwoord. Het boekje heeft me zoveel mooie inzichten gegeven. Soms is kennis krijgen van hoe dat je situaties ook kunt bekijken en benaderen enorm inspirerend en verlichtend voor je eigen leven.

Ik heb het gevoel dat we hier in het Westen een te zware druk op prestatie en status leggen, in plaats van dat we kijken en inzien hoe erg iemand zijn best doet en groeit. Om te weten dat ook al behaal je niet de prestatie en overwinning die je voor ogen hebt, als jij weet dat je alles gedaan en gegeven hebt wat je had, ook dat mag gezien en gewaardeerd worden en mag je trots op zijn. Focus jezelf daarop en haal daar je kracht en overwinning uit. Ik moet zeggen, deze gedachtegang heeft voor mij wel weer even mijn ogen geopend en me even naar de realiteit gebracht die ik soms ook door de prestatiedrang en statusgerichtheid van deze maatschappij even uit het oog verlies.


Ik wens mezelf en andere vanaf nu “Ganbatte”, in plaats van de Westerse succes. Want ik denk dat Ganbatte is, waar het echt om draait.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page