top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Geheugen voor geluk – Rick Hanson

Na het lezen van Verbinden in vertrouwen wilde ik meer lezen van Rick Hanson.

Nederlands | Paperback | 9789025902797 | 15 mei 2014 | 256 pagina's Uitgeverij Ten Have | Prijs 27,00


Voor het lezen:

Na het lezen van Verbinden in vertrouwen, wil ik meer kennis en inzichten van Rick Hanson tot me nemen. Aangezien als mensen allemaal streven en gefocust zijn naar zoveel mogelijk geluk in ons leven, sprak deze titel me enorm aan. De simpele en cleane cover houdt de focus zo compleet op de titel van dit veelbelovende boek. Ik heb goede verwachtingen.

 

Het verhaal:

Rick Hanson, neurowetenschapper, laat zien hoe je jouw brein kan trainen om gelukkig te zijn. Kan je op eigen kracht gelukkig worden? Volgend Rick Hanson kan je leren meer tevreden, gelukkiger en blijer met jezelf te zijn. Ons brein is van nature gefixeerd op negatieve gevoelens en ervaringen. Deze overstemmen de positieve gevoelens. In de oertijd was het noodzakelijk dat het brein alert was op gevaar. Maar in onze huidige tijd is dit totaal overbodig. Met praktische oefeningen kan je je brein herprogrammeren: positieve ervaringen en gevoelens blijven langer hangen en negatieve ervaringen verdwijnen naar de achtergrond.

 

Mijn ervaring:

De schrijfstijl van Rick Hanson spreekt me enorm aan. Hij schrijft heel toegankelijk, open en op vriendelijke, compassievolle wijze. Waardoor het voelt alsof je een gesprek met hem hebt. Ik merk dat ik hierdoor gemakkelijk de informatie, kennis en inzichten tot me neem. Daarbij weet hij zijn verhaal ook op heel passievolle en enthousiaste wijze te delen.


Het boek is opgedeeld in twee delen: het Waarom en het Hoe. Dit is weer verder ondergeschikt in kleine hoofdstukken waarin Rick Hanson je stapsgewijs meeneemt door het proces van gelukkige herinneringen en ervaringen intenser te beleven en op te slaan.


In het eerste gedeelte duikt Rick Hanson de diepte in en legt hij alles uit over de werking van het brein, de verschillende hersendelen en het opslaan, delen en ervaren van informatie. Hierbij gaat hij echt in de diepte, maar hij weet dit erg helder en goed uit te leggen, waardoor het verhaal toch toegankelijk blijft én waardoor je er erg veel van leert.


In het tweede gedeelte "Hoe" legt hij de techniek van HEAL erg goed uit. Hij gebruikt hierbij ook praktijkvoorbeelden om zijn verhaal beter te ondersteunen. Eigenlijk is het een erg eenvoudige maar daadkrachtige techniek die je gemakkelijk eigen kan maken. De kracht ervan zit het met name in de herhaling van het blijven doen, opmerken en op de juiste wijze handelen. Ik ben zijn techniek gaan toepassen en binnen een week ervaar ik al duidelijke verschillen.


Geheugen voor geluk is een erg leerzaam, inspirerend en helder verhaal, waarin Rick Hanson je uitlegt hoe je met zijn HEAL techniek ervoor zorgt dat positieve herinneringen en ervaringen in je geheugen meer naar de voorgrond treden en je meer geluk, een blij gevoel en meer zelfliefde ervaart. Ik heb er veel van geleerd.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page