top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Gemaakt voor de liefde – Stephanie Cacioppo

Dit boek lag al veel te lang op mijn stapel om gelezen te gaan worden. Hoogste tijd dus!

Nederlands | Paperback | 9789400513334 | 25 januari 2023 | 264 pagina's Lev. Uitgevers | Prijs €23,99


Voor het lezen:

Dit boek leek me direct zo verschrikkelijk interessant dat ik het gewoon moest en zou lezen. Helaas kwam het door de vele recensieboeken er niet van om aan het boek te gaan beginnen. Nu dus hoogste tijd. Ik ben dol op boeken over neurowetenschap en persoonlijke ontwikkeling. De combinatie van Stephanie Cacioppo om liefde vanuit de neurowetenschappelijke hoek te bekijken wist me direct nieuwsgierig te maken. De prachtige en opvallende cover is daarnaast ook een feest voor mijn ogen. De roze cover met een illustratie van twee vogels op een tak met de maan is een uitnodigend en sprekend beeld. De typografie is hier mooi op afgestemd.

 

Het verhaal:

Het is beter om liefde gekend te hebben en te verliezen, dan om nooit lief te hebben gehad. Dr. Stephanie Cacioppo was tot aan 37-jarige leeftijd single en gelukkig met haar werk als neurowetenschapper op het gebied van liefde en de verandering in de hersenen, wanneer er verliefdheid optreedt. Ze ontmoet John, een neurowetenschapper die onderzoek doet naar eenzaamheid. Langzaam ontstaat er tussen de twee een relatie, ze trouwen en zijn samen volmaakt gelukkig. Dan slaat het noodlot toe en moeten ze na zeven prachtige jaren afscheid van elkaar nemen. Dr. Stephanie Cacioppo vertelt je in dit boek alles over de werking van je hersenen en hoe en waarom je verliefd wordt. Hoe je ervoor zorgt dat liefde blijft bestaan en als we liefde kwijtraken hoe we deze dan verwerken. Ze deelt haar wetenschappelijke kennis in combinatie met haar persoonlijke verhaal over liefhebben en rouw.

 

Mijn ervaring:

Wat een mooi, leerzaam, indrukwekkend goed boek, waarbij het persoonlijke verhaal van Stephanie Cacioppo me ook diep heeft weten te raken. Stephanie Cacioppo heeft een hele heldere vlotte, open en heldere manier van communiceren en schrijven. Hierdoor leest het verhaal erg prettig en weet ze door middel van haar eigen verhaal hier doorheen te weven ook enorm veel gevoel, liefde en kracht in het boek te leggen.

Het boek is goed opgebouwd. Ze begint bij de uitleg over de hersenen bij sociaal contact en bij iemand die alleen is. Ze duikt diep in de materie en de werking van de hersenen en hersengedeelten, waardoor het verhaal enorm interessant en leerzaam is. Ze doet dit op enorm toegankelijke en heldere wijze waardoor het boek en haar uitleg echt goed te volgen is. Vervolgens gaat ze door over de werking van de hersenen als we iets met liefde en passie doen, zoals ons werk. Daarbij maakt ze een mooie overstap naar de liefde en welke invloed en werking dit heeft in onze hersenen en het lichaam. Naarmate het verhaal vordert hoe persoonlijker Stephanie Cacioppo het verhaal wordt en hoe meer ze deelt over haar eigen liefdesleven met neurowetenschapper John. Ook schrijft ze eerlijk en open over de constatering van kanker en de vele maanden van ziekenhuisbezoeken, bestraling en stress die dit gaf. Waarbij tot slot haar persoonlijke liefdesverhaal eindigt in een hartverscheurende nachtmerrie. Ze weet dit bijzonder mooi en intens te verwoorden, waardoor ik dat stuk ook met een brok in mijn keel heb gelezen. Het boek weet ze ook op prachtige wijze af te ronden en ik weet zeker dat je na het lezen van dit boek op andere wijze naar liefde kijkt.


Gemaakt voor de liefde is een prachtig, leerzaam, inspirerend boek dat me echt heeft weten te raken. Door de wetenschappelijke kennis en het persoonlijke verhaal van neurowetenschapper Stephanie Cacioppo weet ze een bijzonder mooie mix te maken van een leerzaam en persoonlijk verhaal dat je hoe dan ook aan het denken zet over liefde. Dit boek is absoluut een aanrader!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page