top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Gevangen in nooit genoeg – Arjan van Dam

Uitgeverij KokBoekencentrum mega mega bedankt voor het recensie-exemplaar van dit veelbelovende boek.

Nederlands | Paperback | 9789043540995 | 22 februari 2024 | 160 pagina's Uitgeverij KokBoekencentrum | Prijs €17,99


Voor het lezen:

Bij het zien van de titel van dit boek, werd direct mijn interesse en nieuwsgierigheid gewekt. In onze Westerse samenleving waarin we leven in overvloed en constant streven naar meer, vind ik het goed om bij tijden stil te staan, bij de impact van deze levensdruk die we onszelf opleggen. Ik hoop door middel van dit boek mijn bewustzijn te vergroten en met een andere blik, kennis en nieuwe inzichten anders naar bezittingen te kijken.

 

Het verhaal:

In deze Westerse wereld willen we: meer spullen, meer vrienden, meer salaris, meer aanzien, meer vrijheid, meer... meer... en nog meer... Waar ligt de grens wat je als mens kan verteren? De economie draait op volle toeren. Hoe lang houden we dit vol? Worden we hier echt gelukkig van? Het lijkt dat we steeds meer gebukt gaan onder deze druk door burn-out, depressie en stress-klachten waar we onder lijden. Waar komt deze drang vandaan?

Arjan van Dam duikt op heldere en luchtige wijze in de processen die ons verlangen aanjagen. Wat kan je doen om het gevoel van nooit genoeg te veranderen in genoeg? Arjan van Dam houdt je een spiegel voor en laat zien wat de valkuilen zijn van altijd maar meer willen. Het boek sluit af met zijn recept voor een tevreden leven. Hij beschrijft dit op heldere, nuchtere wijze die je direct in de praktijk kan brengen.

 

Mijn ervaring:

Arjan van Dam heeft een nuchtere, heldere en vlotte schrijfstijl. Hierdoor lees je het verhaal gemakkelijk en vlot en neem je zijn kennis en inzichten gemakkelijk tot je. Daarbij weet hij met zijn verhaal zulke mooie eye-openers en inzichten te geven dat ik niets anders kan dan erg enthousiast worden van zijn inzichten en de handvatten die hij biedt.


Het boek kent een helder opbouw. Hij begint met een blik op de huidige maatschappij en de drang van de mens van naar nooit genoeg. Ook duikt hij de geschiedenis is, en zie je waar in onze evolutie de drang naar meer is ontstaan. Vervolgens duikt hij in de psychologie en laat hij je zien wat de drang naar meer in ons lichaam doet, welke hormonen hier invloed op hebben, maar ook de invloed van voeding en slaap. Hierdoor werpt Arjan van Dam niet enkel de blik op nooit genoeg in materiële opzichten, maar ook de drang naar meer en ongezonde voeding.


Natuurlijk komt ook geld en geluk aan bod. Hierbij toont Arjan van Dam inzichten, die ik niet verwacht had en die me verraste. Daarbij belicht hij ook de donkere kant van welvaart en verslaving. Waarin hij op confronterende wijze duidelijk maakt dat de drang naar nooit genoeg ook minder positieve dingen met zich meebrengt. Hij weet de verleiders helder en duidelijk te benoemen, zodat ik me ook bewust wordt van verleiders waarvan ik me eerder niet bewust was.


Tot slot weet hij het verhaal echt op prachtige wijze af te ronden, door een recept te geven van ingrediënten die zorgen voor een tevreden en gelukkiger leven. Deze pijlers worden mijn nieuwe houvast en handvatten waarop ik zeker in de toekomst nog vaak op ga terug pakken.


Gevangen in nooit genoeg is een inspirerend, leerzaam en helder verhaal, dat me enorm veel nieuwe kennis, inzichten en handvatten heeft gegeven. Arjan van Dam heeft een nuchtere, heldere en vlotte schrijfstijl, waardoor het verhaal gemakkelijk leest en zijn kennis goed te volgen is. Hij geeft een brede kijk, confronterende inzichten en kennis op ons streven naar nooit genoeg en de drang naar meer. Tot slot biedt hij verschillende handvatten die wel een gelukkiger en tevreden leven brengen. Ik heb enorm veel van het boek geleerd. Erg goed!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page