top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Golf en oceaan – Jan Kersschot

Door de prachtige titel en bijzondere cover is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Uitgeverij Ankhhermes super bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789020216011 | 08 april 2019 | 160 pagina's Uitgeverij Ankhhermes | Prijs €22,50


Voor het lezen:

Bij het zien van dit boek, werd direct mijn nieuwsgierigheid en interesse gewekt. Ik weet nog vrij weinig over non-dualiteit, maar ik denk, hoop en verwacht dat de inzichten en kennis die dit boek me zal gaan geven, waardoor ik met meer stilte en mededogen door het leven kan gaan. De cover van het boek sluit mooi aan op het onderwerp, het is een cover die een bepaalde rust en verstilling geeft, precies wat het boek ook beloofd te gaan bieden. Ik heb erg veel zin om aan het boek te beginnen.

 

Het verhaal:

Jan Kersschot gaat in Golf en oceaan in dialoog over dé meest gehoorde klacht van deze tijd: Het leven gaat zo snel, we moeten aan zoveel verwachtingen voldoen, we lopen onszelf voorbij.. Daarbij weet onze innerlijke criticus ons de hele dag onophoudelijk toe te spreken en op alles commentaar te geven. Deze papegaaien in ons hoofd verstoren onze innerlijke rust, wat de stress en onrust verder laat oplopen. Wanneer je deze aangeleerde gewoonten doorziet en de stemmen in je hoofd ontmaskert, komt er ruimte voor tevredenheid, mededogen en innerlijke rust.

 

Mijn ervaring:

Wat een bijzonder, intrigerend en inspirerend verhaal is dit. Het verhaal is in dialoogvorm geschreven. Hier moest ik persoonlijk in het begin wel even aan wennen, omdat het heel anders leest dan de meeste boeken. Toch is het bijzonder helder, vlot en toegankelijk geschreven en weet Jos Kersschot zijn kennis en inzichten duidelijk te verwoorden. Zeker doordat hij zijn visie van non-dualiteit bespreekt aan de hand van verschillende concepten en invalshoeken.


Het gesprek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waarin non-dualiteit op verschillende vlakken, invalshoeken en ervaringen gedurende het leven besproken wordt. Ieder hoofdstuk begint met een mooi en inspirerend gedicht. Deze versterken zonder twijfel het verhaal/gesprek van Jos Kersschot. Een aantal hiervan weten me echt te raken, zoals deze:


'Gewoon zijn. Zonder meer.

Zonder speciale effecten.

Meer is er niet nodig.'


Wat me het meest bijblijft is dat non-dualiteit eigenlijk iets heel simpels is wat bijna niet te beschrijven of te bevatten is, want zodra je erover na gaat denken schiet je al snel in je ego en verwijder je je weer van het zijn. Toch weet Jos Kessels met zijn dialoog me precies te doen inzien wat non-dualiteit is en dat het niet 'weer' iets is waarnaar je moet streven of aan moet werken.


Golf en oceaan is een bijzonder, inspirerend en mooi boek. Zeker het dialooggesprek in combinatie met de prachtige gedichten maken het boek tot een bijzonder totaal. Ik heb nieuwe inzichten en kennis opgedaan over non-dualiteit en begrijp nu een stuk beter wat dat inhoudt. Het heeft me zeker anders laten nadenken over het leven en ik vond het erg leerzaam. Voor wie geïnteresseerd is in non-dualiteit is het boek zeker een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page