top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Groeipijn – Ray Klaassens

Uitgeverij Podium super bedankt voor het inspirerende en veelbelovende recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789463812399 | 09 januari 2024 | 256 pagina's Uitgeverij Podium | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Ik ben dol op non-fictie boeken en met name van boeken die me mooie levenslessen en inspirerende verhalen van gemotiveerde en gedisciplineerde mensen in het leven hebben geschreven. Ik heb al meer van dit soort boeken gelezen, maar ze blijven me enorm inspireren. Ray Klaassens ken ik nog niet, en aangezien ik nooit televisie kijk, heb ik ook niets van het programma gezien. Hierdoor ga ik blanco in het verhaal van Ray Klaassens.

 

Het verhaal:

Jezelf zijn is niet altijd makkelijk. In Groeipijn deelt Ray Klaassens op openhartige wijze zijn avontuurlijke levensverhaal. Hij vertelt over zijn losbandige jeugd periode in Helmond, zijn tijd en ervaringen tijdens de Koninklijke Militaire Academie en de jaren daarna die hem naar bijzondere en gevaarlijke oorden bracht. De jungle van Belize, bombardementen in Beiroet en missies in het Midden-Oosten. Door de jaren heen wist Ray Klaassens zich op verschillende manieren te ontwikkelen en deed hij verschillende levenslessen op. Groeien doe je buiten je comfortzone, waarvoor lef, discipline en doorzettingsvermogen vereist zijn.Ray bleef zich door de jaren heen steeds weer uitdagen; als commando, inlichtingenofficier, ondernemer, tv-persoonlijkheid en spreker. In het leven moet je moeite blijven doen, groeien doet immers altijd een beetje pijn.

 

Mijn ervaring:

Het verhaal is op heldere, vlotte en krachtige wijze geschreven. Ray Klaassens weet op mooie wijze zijn levensverhaal te vertellen en de lessen die hij gedurende de jaren opdeed.


Hij vervolgt zijn verhaal op chronologische volgorde, waarin hij vertelt over zijn jeugd in Helmond en de kattenkwaad die hij daar van kwaad tot erger uithaalde. Het is mooi en inspirerend om te lezen hoe iemand die zo in zijn jeugd losgeslagen was en enigszins zoekende was en de weg kwijt was, toch zo zijn weg en kracht heeft weten te vinden. Ik vind het erg sterk dat Ray Klaassens in zijn verhaal zich heel kwetsbaar en openhartig opstelt en ook eerlijk vertelt over zijn faalmomenten en de momenten dat hij er doorheen zat.


Over zijn persoonlijke thuissituatie vertelt hij niet heel erg veel, maar hij focust zich met name op zijn jaren en ervaringen tijdens de Koninklijke Militaire Academie en zijn werkervaringen in de jaren hierna. Ook duikt hij niet bijzonder diep in op de gebeurtenissen en ervaringen van de heftige omstandigheden en situaties daar, maar focust het verhaal op de levenslessen en de inzichten die het hem bracht. Hierdoor zijn de verhalen niet triggerend, schokkend of heftig, maar weet Ray Klaassens ze wel met de nodige overtuiging te brengen. Hij blijft echt bij de kern van de les die hij opdeed.


Groeipijn is een openhartig, mooi en inspirerend verhaal. Ray Klaassens weet zijn levenslessen en kennis te delen die hij door de jaren heen door verschillende ervaringen opdeed. Hij laat je zien dat groei altijd mogelijk is, als je maar buiten je comfortzone stapt, lef, doorzettingsvermogen en discipline hebt. Erg inspirerend.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page