top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Positieve Intelligentie – Shirzad Chamine

Dit boek is op mijn verlanglijstje terecht gekomen door mijn baas Peter-Ernst. Hij raadde me dit boek als een absolute must-read die veel mooie inzichten geeft, dus dat maakte me enorm nieuwsgierig.

Nederlands | Paperback | 9789462722927 | Druk: 1 | juli 2021 | 224 pagina's | Uitgeverij Thema


Voor het lezen:

Ik heb hoge verwachtingen van het boek na alles wat ik van mijn baas over dit boek heb horen vertellen. Ik ben enorm benieuwd wat voor mooie inzichten dit boek mij gaat brengen. De cover schreeuwt door de harde rode kleur in ieder geval enorm om je aandacht. Ook de vormgeving van de cover is anders dan anders en dat maakt me ook wel nieuwsgierig naar het boek.

 

Het verhaal:

Hoe kan je ervoor zorgen dat je je volledige potentie bereikt?

En misschien niet alleen die van jou maar misschien ook je hele team?

Waarom leiden heel veel nieuwe voornemens tot tijdelijke verbeteringen?

Hoe komt het dat je angsten en onzekerheden steeds weer de overhand nemen?

Het antwoord hiervan zijn je eigen persoonlijke innerlijke saboteurs. Deze zijn verantwoordelijk voor hardnekkige negatieve patronen die je maar niet kan doorbreken.


Door middel van positieve intelligentie kan je met deze saboteurs aan de slag en werken aan blijvende verbeteringen en tevredenheid. Door middel van een wetenschappelijke test kan je bereken hoeveel van je tijd jouw geest zich als vriend fungeert en kan je door middel van hulpmiddelen en technieken je geest gaan trainen om dit percentage te verhogen.

De hulpmiddelen en technieken die hierbij worden ingezet zijn een combinatie van neurowetenschappen, positieve psychologie, organisatiekunde en coaching. De methode is zo ontwikkeld dat ook mensen met een enorm vol dagschema is toe te passen.

 

Mijn ervaring:

Het boek heeft een hele duidelijke en heldere opbouw en structuur.

De uitleg over wat positieve intelligentie precies is en inhoud wordt duidelijk en goed verwoord. Daarna ga je stap voor stap aan de slag om eerst de saboteurs aan te pakken en vervolgens de wijze te versterken. Er volgen manieren hoe je positieve intelligentie kan trainen en je voortgang en ontwikkeling goed kan bijhouden en toetsen. Tot slot sluit Shirzad Chamine af met toepassingen en casestudies.


Wat me als eerste opvalt is dat is dat het boek geschreven is vanuit een vrij zakelijk, informatief en praktisch perspectief. Het is veelal vanuit het verbeteren van de bedrijfsvisie en verbeteren van het zakelijk perspectief geschreven. Dit spreekt mij persoonlijk niet erg aan. Wel erg interessant is, is hoe hij de verschillende innerlijke saboteurs in je hoofd benadert, in verschillende hokjes plaatst en mee aan de slag gaat.


Zijn verhaal is gemakkelijk en goed te volgen. Heel af en toe durft Shirzad iets persoonlijks over te delen over zijn methode te delen, wat van mij wat meer had gemogen. Het boek is prettig en overzichtelijk vormgegeven. Zijn stukken tekst zijn niet extreem lang en duidelijk ingedeeld. De stukken van zelfonderzoek en de opsommingen zijn duidelijk anders vormgegeven. De opsommingen die tussendoor worden weergegeven vind ik echt een pluspunt, want hierdoor kan je gemakkelijk even beknopt bepaalde informatie terug zoeken.


Als afsluiting in het boek volgen er casestudies ook deze zijn voornamelijk gericht op het zakelijke aspect. Ook al had voor mij niet direct weer die zakelijke benadering gehoeven, wel wordt het door deze casestudies op verschillende manieren enorm goed duidelijk op welke fronten het trainen en verhogen van je positieve intelligentie voor effect heeft.


Voor iedereen die belangstelling heeft in persoonlijke ontwikkeling, maar een afkeer heeft voor ideeën als mindfulness etc. dan is dit boek een enorme aanrader. Het boek geeft een duidelijke en zakelijke kijk op positieve intelligentie, wat het inhoudt en ook direct hoe dat je hier mee aan de slag kan gaan.


Als aanvulling op het boek wordt ook meermaals naar de website verwezen waar ook geluidsfragmenten met oefeningen als een test om je PQ te meten. (Deze website is helaas wel alleen in het Engelstalig te bekijken)

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page