top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Ruis - Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein

Ik ben enorm benieuwd wat voor inzichten dit boek me gaat brengen en of ik hier zelf ook de toepasbaarheid en logica van inzie. Daarnaast heeft Kahneman als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie gewonnen. Dus ik hoop op veel mooie inzichten en leermomenten.Nederlands | Paperback | 9789046828465 | Druk: 1 | juni 2021 | 448 pagina's


Beschrijving:

De hele dag waar we ook zijn, maken we beslissingen. Wanneer we beslissingen nemen is er altijd sprake van ruis; een verschil in oordeel die identiek zou moeten zijn. Zo stellen rechters verschillende straffen voor hetzelfde delict, stellen artsen verschillende diagnoses bij dezelfde patient, beoordelen collega’s een sollicitant om een totaal verschillende manier. Daarnaast maakt een persoon zelf in de ochtend een andere beslissing als dat hij in de middag had gedaan. Ruis is werkelijk overal.

Maar was je je hiervan bewust? Zijn mensen en organisaties zich bewust van al dat ruis in hun handelen en het maken van hun beslissingen?

Aan de hand van verschillende situaties en werkgebieden delen de 3 schrijvers hun bevindingen in de psychologie en de gedragseconomie. We leren waarom en hoe we zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen en nog belangrijker, wat we er aan kunnen doen.

'Een hoogstandje van wetenschap en helderheid.' - The New York Times

‘Verplicht huiswerk voor het kabinet. Lees het boek van Kahneman van A tot Z.’ – NRC Handelsblad over ons feilbare denken.

 

Voor het lezen:

Mijn verwachtingen zijn hoog. Een man die al prijzen heeft gewonnen. Ik ben erg benieuwd naar zijn inzichten en wat ik hiervan kan leren en ook kan toepassen in mijn eigen leven.


Tijdens het lezen: Het is echt wetenschappelijke tekst en ik merk dat ik echt mijn hoofd erbij moet houden om alles te blijven volgen. Hij gaat enorm diep in op de materie en alles wat hij onderzocht heeft en in overweging heeft genomen. Daarnaast zijn de lappen tekst soms erg lang, waarbij er naar mijn mening wel wat meer alinea’s of een wat groter lettertype gebruikte had mogen worden.


Conclusie: Het boek is in wezen een groot wetenschappelijk onderzoek wat je leest. Hij heeft vele verschillende vlakken zoals strafrecht, het stellen van een medische diagnose, tot het stellen van beslissingen in het bedrijfsleven en het beoordelen van sollicitanten onderzocht. Want overal waar mensen beslissingen nemen komt ruis voor. Het is goed dat hij verschillende gebieden heeft onderzocht, want zo krijg je een goed beeld op het probleem dat ruis met zich teweegbrengt. Soms gaat hij erg ver door in zijn onderzoek en zijn de stukken naar mijn mening wel erg langdradig van stof. Waarbij naar mijn mening een concrete samenvatting van iets ook voldoende was geweest.

In het boek lees je waar dat hij ruis tegenkomt en dat er ook sprake is van verschillende soorten ruis, die ook op verschillende manieren moet worden aangepakt. Hij behandelt de verschillende draagvlakken uitvoerig en tot in detail. Helemaal ruisvrij zal een beslissing nooit worden, maar met de inzichten van dit boek ben je een heel eind op weg om ruis te reduceren en betere beslissingen maken in het leven. Helaas vond ik het niet een boek dat lekker wegleest. De onderzoeken, zijn soms echt wel pittig en je moet echt je hoofd erbij houden. Ook is het lettertype aan de kleine kant (mijn mening) en zijn de stukken tekst erg lang. Voor mij hadden er wel wat meer alinea’s en afbrekingen in gemogen, zodat het wat prettiger leest.

Dat neemt niet weg dat het een enorm interessant boek is. Het bevat mooie inzichten en zet je zeker aan het denken over je eigen ruis en beslissingen die je neemt. Ik weet zeker dat ik, na het lezen van dit boek, anders aankijk tegen de beslissingen die ik voortaan maak.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page