top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Twee koffers – Hein-Anton van der Heijden

Van Uitgeverij Elikser werd ik verrast om deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463655613 | 22 augustus 2023 | 257 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €21,50


Voor het lezen:

Ik werd door Uitgeverij Elikser verrast met deze roman, die voor mij nog onbekend is. Ik ken de schrijver Hein-Anton van der Heijden nog niet, dus heb geen idee wat ik moet verwachten. De cover is een opmerkelijk en surrealistisch beeld, ik ben hierdoor niet echt een idee wat ik moet en kan verwachten.

 

Het verhaal:

Filmkenner Léon reist van Amsterdam naar Italië om de as van zijn beste en oudere vriend Daaf uit te strooien. In zijn koffer zitten zeven plastic potten met de as. Hij heeft Léon gevraagd zijn as uit te strooien op de plaats waar hij de beste tijd van leven had. Zijn reis legt hij af, gedurende de corona pandemie, per trein. Hij reist kriskras door Europa: Brussel en Moresnet, Sète en Parijs, Karlovy Vary en Venetië. Gedurende zijn reis filosofeert hij over het geheimzinnige virus, de invloed op de maatschappij, vriendschap, bewustzijn, tijdsbesef, film, literatuur en leven en dood. Twee koffers staat vol van tegenstellingen die hij belicht en overdenkt.

 

Mijn ervaring:

Hein-Anton van der Heijden heeft een hele filosoferende en beschrijvende schrijfstijl. Het is een heel ander soort boek en verhaal dan dat ik normaal gesproken lees, dit was even schakelen, maar daarbij wel een enorm interessante en leerzame ontdekking.


De verhaallijn is bijzonder en origineel. Ondanks dat het verhaal gaat over Léon die met de trein en twee koffers op reis gaat naar de eindbestemming om de as van Daaf uit te strooien, bestaat de reis voornamelijk uit gedachten en overpeinzingen van Léon over het leven, de films en de plekken waar hij komt. Op deze wijze weet Hein-Anton van der Heijden Léon enorm mooi en goed uit te diepen. Ook zijn gedachten over Daaf en zijn overleden vrouw weet hij op enorm mooie en intrigerende wijze te verwoorden. In zijn verhaal en gedachten denkt Léon enorm vanuit tegenstelling; het leven tegenover de dood, zijn fascinatie voor film en de werkelijkheid, de toekomst en het heden, zeker met betrekking tot de pandemie die op dat moment gaande is. Het verhaal eindigt op het moment dat Léon met de as van Daaf de eindbestemming bereikt, waarbij het met een verrassend einde afsluit.


Twee koffers is een intrigerende en vooral beschrijvende roman, waarbij gefilosofeerd wordt over tegenstellingen in het leven, daarbij volgt Léon een treinreis met twee koffers met de as van zijn overleden vriend Daaf. De gedachten en overpeinzingen van Léon zetten je zeker aan het denken, al had voor mij persoonlijk de verhaallijn zelf wat sterker gemogen, die viel wat meer op de achtergrond voor mijn idee. Toch was het een bijzondere ontdekking.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page