top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Waarom natuur goed voor je hersenen is – Michel Le Van Quyen

Een combinatie van neurowetenschap en natuur. Beter kan je je in een boek niet wensen. Uitgeverij ten Have, super bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789025911096 | 20 juli 2023 | 224 pagina's Uitgeverij ten Have | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Ik ben dol op non-fictie, daarbij heb ik een grote liefde voor neurowetenschap en de natuur. De combinatie van beiden in een boek, maakt me razend enthousiast en enorm nieuwsgierig. Ik heb hoge en goede verwachtingen en ik hoop met dit boek een hoop te leren en inzicht te krijgen over de invloed van de natuur op de mens en het menselijk welzijn. Michel Le Van Quyen ken ik nog niet, dus ik ben erg nieuwsgierig naar zijn kennis en visie.

 

Het verhaal:

De laatste jaren komt steeds vaker het nieuws en de kennis naar buiten dat de natuur goed is voor de mens. Gekend neurowetenschapper Michel Le Van Quyen onderzocht welke impact de natuur heeft op het brein. Waarom zorgt een boswandeling voor minder stress? Waarom hebben dieren invloed op ons stressniveau en ons welzijn? Michel Le Van Quyen deed onderzoek naar de wetenschap hierachter, die meer bleek te bevatten dan je gedacht had. Met deze inzichten zal je voortaan met andere ogen naar de natuur kijken.

 

Mijn ervaring:

Wat me direct opvalt is dat Michel Le Van Quyen op enorm heldere en toegankelijke wijze zijn kennis, inzichten en onderzoeken deelt. Daarbij is zijn verhaal en onderzoek heel breed en allesomvattend. In zijn verhaal en onderzoek over de invloed van de natuur op de mens, ons lichaam en met name de hersenen heeft hij niet enkel gekeken naar de invloed van groen, maar ook naar de zee, de tast en het gevoel van drijven, daglicht, kleuren, dieren en planten, leven naar je eigen ritme, bacteriën, stilte en natuurgeluiden en de sterren/heelal. Wat het nog beter maakt, is dat hij ook de link legt met schilders en filosofen die zich al eerder van de kracht van de elementen uit de natuur bewust waren.


Ondanks dat het een vrij dun boek is, heeft Michel Le Van Quyen heel helder, concreet, enorm veel kennis, inzichten en wetenschappelijke onderzoeken weten te delen. Door de aanvulling van heldere illustraties en afbeeldingen weet hij de invloed en werking van de natuur op het lichaam en met name je brein enorm goed en tot in detail uit te leggen. Het boek heeft me enorm veel geleerd maar ook enorm veel eyeopeners gegeven waardoor ik met andere ogen naar de natuur en het leven ga kijken. Zoals de invloed van de kleur blauw, of de invloed van stilte op de werking van de hersenen, of waarom je tegen de avond je sneller neerslachtiger voelt. Ook de verwerking van kleurwaarneming en geuren vond ik enorm leerzaam en indrukwekkend.


Waarom natuur goed voor je hersenen is, is een enorm inspirerend, indrukwekkend en leerzaam verhaal. Michel Le Van Quyen schrijft enorm helder, toegankelijk en concreet, waardoor het verhaal goed en prettig leest. Het boek is echt allesomvattend en reikt verder dan elk de invloed van het bos en de natuur op de hersenen, maar ook de zee, dagritme, dieren, bacteriën en onze verschillende zintuigen zoals zicht, tast, gehoor en geur. Ik ben onder de indruk van dit leerzame en mooie boek. Ik kijk nu zeker met andere ogen naar de natuur en de invloed die het op me heeft.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page