top of page
Foto van schrijverKim Coenen

Bittere koffie – Simonetta Agnello Hornby

De cover en de veelbelovende flaptekst maakte me nieuwsgierig. Van Uitgeverij Signatuur kreeg ik de kans het boek te lezen en recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789056727147 | 21 juli 2022 | 384 pagina's | Uitgeverij Signatuur | Prijs 25,99


Voor het lezen:

Alleen al de prachtige en uitnodigende cover in combinatie met de titel maakte me enorm nieuwsgierig naar dit boek. Van Uitgeverij Signatuur kreeg ik de kans deze veelbelovende literaire roman te lezen en te recenseren. Ik ken de schrijfster Simonetta Agnello Hornby nog helemaal niet, dus ik ben enorm benieuwd naar haar manier van schrijven. Ook de flaptekst is veelbelovend, dus ik heb goede en hoge verwachtingen.

 

Het verhaal:

Sicilië tijdens het begin van de twintigste eeuw. De tijd waarin Maria opgroeit. Haar ouders zijn liberaal en voeden haar op tot een onafhankelijke persoonlijkheid. Wanneer de rijke en veel oudere Pietro Sala om haar hand vraagt, zegt ze toch ja. Ze is nieuwsgierig naar deze man en heeft ook een andere reden. Langzaam vervalt Pietro terug in zijn gokverslaving en Maria realiseert zich dat haar hart ligt bij haar beste vriend die ze al van jongs af aan kent Giosuè. Er ontstaat een geheime verhouding die steeds gevaarlijker wordt. In een turbulente tijd van politieke strijd, armoede, maffia en corrupte elite, blijft Maria moedig en op zoek naar een ongedwongen en bevrijd leven.

 

Mijn ervaring:

Simonetta Agnello Hornby heeft een hele beschrijvende en gedetailleerde schrijfstijl, ze weet de tijd, omgeving en details enorm goed te beschrijven waardoor de thuisomgeving helemaal tot leven komt. Hierdoor zit er in het verhaal een wat minder hoog tempo dan in de meeste boeken die ik lees. Hier moest ik in het begin wat aan wennen, maar al snel kon ik haar manier van verwoorden die soms doorgaan tot in detail enorm waarderen.


Het hoofdpersonage Maria is een interessante en opmerkelijke persoonlijkheid, zeker voor die tijd. Dit zorgt ervoor dat het een kleurrijk en veelzijdig verhaal wordt. Niet enkel Maria maar ook de andere personages weet Simonetta Agnello Hornby tot soms subliem tot in detail neer te zetten. Ook het spanningsveld tussen de personages weet Simonetta Agnello Hornby op bijzondere en sterke wijze te verwoorden.


De verhaallijn kent een grote hoeveelheid aan informatie die je volgt. We volgen het leven van Maria, die opgroeit in het begin van de twintigste eeuw van Sicilië. Buiten haar verhaal, weet Simonetta Agnello Hornby ook enorm goed de politieke strijd, de armoede, maffia en de corrupte elite en de ontwikkelingen van die tijd te beschrijven. Hierdoor is het een verhaal waar je echt je hoofd ook bij moet houden, maar waardoor je ook enorm veel bijleert over die tijdsperiode en de gebeurtenissen. Dat bovenop de al sterke verhaallijn van Maria zelf en de gebeurtenissen die ze gedurende haar leven mee maakt. Soms is het hierdoor voor mij soms net wat te veel wat Simonetta Agnello Hornby in de verhaallijn aan informatie probeert te stoppen, aan de andere kant zorgt het er wel voor dat het verhaal enorm rijk en interessant blijft. De hoofdstukken zijn vrij kort, waardoor je snel geneigd blijft om door te lezen. De opbouw naar het plot is sterk, al had ik al enig idee waar het einde op neer zou komen. Het was toch een prachtige verhaallijn in zijn totaliteit.

Simonetta Agnello Hornby weet in de verhaallijn ook interessante en ook taboe onderwerpen nadrukkelijk aan bod te laten komen. Hierdoor weet ze het boek en de verhaallijn te verdiepen en extra interessant te maken.


Bittere koffie is een beschrijvende en gedetailleerde roman over familiebanden, cultuur, politiek en geschiedenis die samen een rijke en diepgaande verhaallijn neerzetten over het leven van Maria aan het begin van de twintigste eeuw van Sicilië. Het is niet een verhaal dat snel wegleest, maar waarbij je heerlijk wegdroomt in de details en een prachtige verhaallijn volgt met veel diepgang.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page