top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Burn-on – Mieke Lannoey

Na het lezen van "Nooit meer de oude" was ik erg nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Mieke. Vooral omdat de beschrijvende tekst van het boek over een burn-on me verrassend bekend in de oren klonk. Ik kreeg van Ankhhermes de kans het boek te lezen en te recenseren.

Nederlands | Paperback | 16 november 2022 | 176 pagina's | 9789020219470 | Uitgeverij Ankhhermes | Prijs €20,00


Voor het lezen:

Eerder las ik al "Nooit meer de oude", toen ik zelf midden in een burn-out zat. Dat boek van Mieke Lannoey heeft me toen heel veel inzichten, steun en handvaten geboden. Bij het lezen van de beschrijvende tekst van dit nieuwe boek van Mieke Lannoey voelde ik zoveel herkenning, dat ik dit boek gewoon moest lezen. Ik heb dan ook hoge verwachtingen dat ik ook nu weer veel kennis, inzichten en hopelijk ook praktische tips op ga doen. De cover van het boek vind ik erg aantrekkelijk en passend bij het onderwerp. De kleuren van dit nieuwe boek sluiten aan op haar eerdere boek. Ook ditmaal is gekozen voor een natuurelement. Terwijl op de vorige boek een schelp te zien was, is nu een grote golf te zien. Ik denk dat dit enorm goed het gevoel van een burn-on uitdrukt.

 

Het verhaal:

In Burn-on schrijft Mieke Lannoey over de functionerende burn-out. Burn-on is een nieuw klinisch beeld dat vooral hoogopgeleide mensen treft, mensen die vastlopen in een innerlijke werkmodus, een permanente professionele fixatie hebben en dwangmatig gericht zijn op prestaties en zelfverbetering. Ze kunnen niet meer stoppen of ‘uit gaan’; ontspannen lukt niet meer. Onderliggend is er altijd een gevoel van tekortschieten en de angst ontoereikend te zijn. Wat functioneel is krijgt voorrang op wat vreugde brengt. De gevolgen en symptomen zijn fysieke spanningsklachten en slaapproblemen, schuld- en schaamtegevoelens, zelfveroordeling en -verachting, uitputting en depressie, levensmoeheid en innerlijke leegte. Helaas zijn zij er trots op dat ze het kunnen blijven volhouden, staande blijven is voor hen existentieel. Mieke Lannoey geeft waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

 

Mijn ervaring:

Mieke Lannoey heeft een hele prettige en persoonlijke schrijfstijl. Wat me ook al in haar eerdere boek deed verbazen, was hoe open en eerlijk ze is over haar eigen gevoelens, emoties en lichamelijke gewaarwordingen. Hierdoor weet ze mij gelijk te pakken en in haar verhaal mee te nemen.


Het boek is prettig opgemaakt en heeft een hele heldere en duidelijke indeling. Dit vind ik echt een enorm pluspunt. Mieke Lannoey vertelt in het eerste deel precies wat een burn-on inhoud. Ze weet heel veel verschillende punten en aspecten te belichten, maar doet dit enorm krachtig en helder. Hierdoor komt de kennis echt tot zijn recht. In het tweede deel vertelt ze haar persoonlijke verhaal en haar stappenplan en weg uit de burn-on. Ook doordat ze iedere keer puntsgewijs, kort en helder de stappen samenvat leest het boek enorm fijn en is het erg overzichtelijk. Ook om eventueel later dingen terug te zoeken is dit erg handig.


Ondanks dat het niet een heel dik boek is geworden, bevat het enorm veel kennis en helderheid en heeft het me veel inzichten en ook echt eyeopeners gegeven. Ook het stappenplan met de praktische tips en handvatten om uit de burn-on te komen vond ik echt een aanvulling.


Voordat ik het boek begon was ik nog niet bekend met een burn-on. Dit boek heeft me veel kennis en inzichten gegeven, waar ik zeker de rest van mijn leven de vruchten van zal plukken. Ik weet ook zeker dat ik het boek in de toekomst nog vaker zal lezen om mezelf wakker te schudden.

Het boek is absoluut een aanrader voor iedereen die moeilijk kunnen stoppen en het liefst non-stop doorgaan. Het boek is enorm toegankelijk geschreven, dus iedereen kan ermee uit de voeten.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page