top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De apotheek in het getto – Amanda Barratt

Uitgeverij KokBoekencentrum mega mega bedankt voor het recensie-exemplaar van dit veelbelovende boek.

Nederlands | Paperback | 9789029736107 | 15 februari 2024 | 448 pagina's Uitgeverij KokBoekencentrum | Prijs €24,99


Voor het lezen:

Ik heb zo'n hoge verwachtingen van deze historische roman. Niet enkel de intrigerende en mooie cover die erg uitnodigend is, maar ook de flaptekst belooft een meeslepend, indringend en goed verhaal. Op de cover zien we een jonge vrouw, wandelend met een koffer tussen twee betonnen muren. Het geeft een beklemmend en unheimisch gevoel.

 

Het verhaal:

Krakau, 1940. Wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, verliest Zosia al na enkele weken haar kersverse echtgenoot. De gettomuren rijzen op, en Zosia is vastbesloten om zich in te zetten tegen het leed en het onrecht. Ze sluit zich aan bij een Poolse apotheker die zijn leven riskeert om Joodse families te helpen. Het joodse meisje Hania Silverman is een van de gedupeerden en wordt samen met haar familie de getto ingedreven. Ze moet zich aanpassen in een wereld waarin overleven op de eerste plek staat. De bevolking in de gettowijk wordt uitgedund door deportatie. Hania loopt haar oude buurvrouw Zosia tegen het lijf in de gettowijk, waardoor hun levens opnieuw met elkaar verweven worden, waarbij angst en verdriet de boventoon voeren. De dag volgt, waarop ze een wanhopige en gedwongen keuze moeten maken, een keuze die hun onverbiddelijk met elkaar verbindt, zelfs als hun levens uit elkaar gerukt worden.

 

Mijn ervaring:

Het is al vrij snel duidelijk dat Amanda Barratt erg goed onderzoek heeft gedaan en zich heeft verdiept in de gruwelijke omstandigheden van de situatie van Polen in 1940. Ze weet de omgeving, situatie en gebeurtenissen, maar ook het gevoel op zo'n sfeervolle, intense en indringende wijze te beschrijven, dat je als lezer wordt teruggezogen in de tijd en met Zosia en Habia mee het verhaal in gaat. Het is vlot en levendig geschreven, waardoor je echt in het verhaal op kan gaan.


Het verhaal is geschreven vanuit twee hoofdpersonages, Zosia en Hania. Zosia is een agrarische Poolse en is "veilig" wanneer de Duitsers Polen binnen vallen. Hania en haar familie zijn Joods en krijgen met het gevaar en de gruwelijke omstandigheden te maken. Amanda Barratt weet beide personages erg sterk, realistisch en met aandacht en gevoel neer te zetten. In beide personages kan je je zonder problemen verplaatsen. Hierdoor komt het heftige verhaal dan ook echt bij je binnen.


Het verhaal heeft een mooie opbouw. Het verhaal begint wanneer Zosia en Hania nog in hetzelfde appartementencomplex wonen en waarbij de kersverse echtgenoot van Zosia in de eerste weken van de oorlog sneuvelt. Vanuit daar ontvouwt zich een indringend, meeslepend en ontroerend verhaal. Ik heb tijdens het lezen het meermaals niet droog kunnen houden. De wendingen en gebeurtenissen zijn bij tijden zo bijzonder, aangrijpend maar ook ontroerend. Maar het meest ontroert ben ik door het prachtige en heftige einde wat het verhaal kent. Ik had niet verwacht dat het zo zou eindigen, maar ik ben Amanda Barratt erg dankbaar hoe ze het prachtige verhaal heeft afgesloten.


De apotheek in het getto is een indringend, aangrijpend en meeslepend verhaal. Het verhaal weet je echt mee te nemen naar de heftige periode van 1940 als de Duitsers Polen binnenvallen. Twee krachtige en verschillende hoofdpersonages worden met gevoel en aandacht neergezet en er vormt zich een bijzonder, heftig en mooi verhaal. Dit boek moest je echt, zonder enige twijfel, gaan lezen. Wauw!!


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page