Wauwie! Uitgeverij KokBoekencentrum mega mega bedankt voor het recensie-exemplaar.
Nederlands | Paperback | 9789029735605 | 28 september 2023 | 320 pagina's KokBoekencentrum | Prijs €21,99
Voor het lezen:
Ik kreeg van Uitgeverij KokBoekencentrum de kans om deze veelbelovende historische roman te lezen en te recenseren. Bij de aankondiging van het boek wist ik direct dat dit een boek en verhaal was dat me aansprak. Het is wel het eerste boek van Kristina Mcmorris dat ik ga lezen, maar ik heb hoge verwachtingen. Op de cover staat een moeder die op een verlaten veld loopt met haar twee kinderen. De ondertitel "Midden in de crisisjaren verkoop een moeder haar twee kinderen" geeft me het gevoel dat ik een aangrijpend boek ga lezen.
Het verhaal:
Het is 1931, midden in de crisisjaren in Pennsylvania. Ellis Reed is verslaggever en hij maakt in zijn vrije tijd een schokkende foto van twee jongens die aan het spelen zijn naast een bord waarop staat 'Twee kinderen te koop'. Lilian Palmer, die redactie-assistente is, ziet de foto die Ellis heeft genomen met de camera van de zaak en legt de foto voor aan hun chef. Deze foto zorgt voor een grote doorbraak voor Ellis, maar welke gevolgen heeft het publiceren van deze foto?
Mijn ervaring:
Met het proloog weet Kristina Mcmorris direct je interesse te wekken voor het verhaal, want het proloog geeft een stukje bloot van een heftige gebeurtenis die heeft plaatsgevonden. Hierdoor hang ik helemaal aan haar lippen om de rest van het verhaal te gaan lezen. Kristina Mcmorris heeft een enorme sferische, levendige en vlotte schrijfstijl. Ze weet de tijd, omgeving en gebeurtenissen zo te beschrijven waardoor je je helemaal in deze heftige tijdsperiode van de crisisjaren kan wanen. Daarbij ben ik verrast door haar sterke, realistische en goede dialogen die enorm natuurlijk en realistisch voelen. Daarnaast leest ook nog het verhaal gemakkelijk en fijn weg. De personages in het verhaal zijn met een enorme diversiteit neergezet. Hierdoor laat Kristina Mcmorris op mooie wijze het verschil zien tussen de rijken en de armen, hun manier van leven en overleven. De twee hoofdpersonages Ellis en Lilian zijn twee unieke en verschillende personages die met veel detail prachtig zijn neergezet. Met name de achtergrond van Lilian vind ik een prachtige aanvulling op het hele verhaal. Het perspectief vind ik een bijzondere en goede keuze. Het zou voor de hand liggen het perspectief vanuit een van de ouders te kiezen en het verhaal te vertellen, maar nu volgen we het verhaal vanuit de ogen van een verslaggever en een redactie-assistente die zelf ook alleenstaande moeder is. Het verhaal heeft een vrij brede verhaallijn die een prachtige diepgang bevat. Naast het verhaal over de foto en de personages hierachter worden ook de persoonlijke verhaallijnen van Lilian en Ellis op sterke wijze in de verhaallijn verweven. Dit op zo'n manier dat het het verhaal nog mooier en intenser maakt. Er zitten een aantal wendingen en gebeurtenissen in het verhaal die ik absoluut niet verwacht had, met name niet de plottwist aan het einde. Dat maakte het verhaal nog aangrijpender. De prijs van een kind is een aangrijpende, ontroerende en prachtige historische roman, waarvan ik echt van iedere letter genoten heb. Het is met enorm veel sfeer, gevoel en toch enorm vlot geschreven. De verhaallijn wist me meermaals te verrassen. Dit is absoluut een prachtige aanrader.
Comments