top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

De voedselfuik – Chris van Tulleken

Dit boek stond al zo lang op mijn verlanglijstje, hoogste tijd om ervan te gaan genieten.

Nederlands | Paperback | 9789026359620 | 18 augustus 2023 | 392 pagina's Uitgeverij Ambo|Anthos | Prijs 24,99


Voor het lezen:

Ik lees enorm graag over gezondheid en het belang van goede voeding. Ik vind het altijd zinvol om hier meer over te leren, zodat ik hier ook zelf gezonder, fitter en gelukkiger van wordt. Dit boek stond al geruime tijd op mijn verlanglijst. Hoogste tijd om er nu eens echt aan te beginnen. Ik hoop dat ik veel gaan leren, kennis op ga doen en nieuwe inzichten ga krijgen die ik in mijn eigen leven kan integreren.

 

Het verhaal:

Hoe komt het toch, dat we bij ongezond eten haast niet kunnen stoppen met eten? De meeste calorieën die we binnenkrijgen zijn afkomstig van ultrabewerkt voedsel. Het voedsel is speciaal ontworpen dat het verslavend is. Om ons heen is steeds meer van dit soort voedsel te krijgen en ook de prijzen zorgen ervoor dat we het gemakkelijker consumeren. Dr. Chris van Tulleken laat zien wat dit ultrabewerkt voedsel met ons lichaam, onze gezondheid, ons gewicht en de planeet doet. We kunnen niet zeggen, je moet gewoon andere keuzes maken, maar dat wordt ons vrijwel onmogelijk gemaakt. Dr. Chris van Tulleken biedt een nieuw perspectief en presenteert oplossingen op hele heldere en toegankelijke wijze.

 

Mijn ervaring:

Wat een mega interessant, inspirerend en leerzaam boek dat ontzettend veel eye-openers gaf.


Dr. Chris van Tulleken heeft een heldere, enthousiaste en vlotte manier van schrijven. Hij mixt een tal van wetenschappelijke onderzoeken die hij helder en duidelijk uitlegt, de werking van het lichaam of de invloed van bepaalde stoffen op het lichaam en zijn persoonlijke verhaal, inzichten en handvatten.


Het verhaal begint echt bij de basis. 'Wacht even, wat zit ik te eten?' Waarbij hij kijkt naar de voedingsstoffen die op producten genoemd worden en waarbij hij onderzoek doet naar de afkomst en het productieproces van deze stoffen. Ik was echt verbaasd over de stoffen die in sommige producten blijken te zitten.


Vervolgens gaat hij verder op 'Maar kan ik niet gewoon in de gaten houden wat ik eet?' waarbij hij de struikelblokken onderzoekt om erachter te komen of voedsel wel of niet gezond is. Het is toch niet zo gemakkelijk om hierop een antwoord te krijgen als je zou verwachten. Hij bekijkt ook welke invloed ultrabewerkt voedsel op onze hersenen heeft. Tot slot legt hij uit hoe deze voedingsmiddelen zo gemaakt worden dat ze een verslavende werking op ons hebben.


Dan komt het meest interessante gedeelte, vind ik persoonlijk, namelijk de invloed hiervan op ons lichaam, onze gezondheid, het gewicht en de planeet. Buiten dat ik van veel dingen schrok en me overrompeld voelde, vond ik het wel erg goed dat Dr. Chris van Tulleken gelijk praktische tips biedt en eventuele oplossingen aanbiedt.


De voedselfuik is een verhelderend, leerzaam en mega interessant verhaal van dr. Chris van Tulleken over de invloed van ultrabewerkt voedsel. Ik heb erg veel eye-openers gekregen, veel geleerd en nieuwe inzichten opgedaan, maar bovenal biedt Dr. Chris van Tulleken oplossingen om hier verstandig mee om te gaan. Echt een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page