Met de leesclub van HarperCollins gaan we deze historische roman lezen.
Nederlands | Paperback | 9789402714357 | 20 februari 2024 | 384 pagina's Uitgeverij HarperCollins | Prijs €23,99
Voor het lezen:
Ik had dit boek al verschillende keren voorbij zien komen en ik was best nieuwsgierig naar dit boek. Nu we met de leesclub van HarperCollins dit boek gaan lezen en recenseren, is het voor mij de kans eindelijk het boek te gaan ontdekken. Ik verwacht een heftig, meeslepend en aangrijpend boek. Daarbij hoop ik op een verhaal waarbij je helemaal met de personages in het drama en de gebeurtenissen mee gaat.
Het verhaal:
Singapore, 1942. Singapore valt in de handen van Japan. De Engelse muzikant Norah Chambers besluit haar achtjarige dochter de stad uit te smokkelen en samen aan boord te gaan van het koopvaardijschip de Vyner Brooke. Ook Nesta James, een Australische verpleegkundige gaat aan boord van het schip. Enkele dagen na vertrek wordt het schip gebombardeerd. Wonder boven wonder weten zowel Norah als Nesta de kust te bereiken van Indonesië, dat inmiddels bezet is door de Japanners. Ze belanden daardoor in het beruchte interneringskamp Palembang op Sumatra. De vrouwen hebben enkel elkaar nog als houvast, waarbij ze gesteund door elkaar blijven zoeken naar hoop.
Mijn ervaring:
Heather Morris heeft een heerlijke vlotte en pakkende schrijfstijl. Ze weet het verhaal zo te brengen dat je meegaat en van een afstandje je waant in de verschillende kampen waarin de vrouwen moeten (over)leven.
Het verhaal is geschreven vanuit een alwetend perspectief. Hier moest ik wat aan wennen, aangezien de twee voorgaande historische romans die ik las echt vanuit de personages zelf geschreven waren, volgen we nu Norah en Nesta vanaf een afstandje in het kamp. Aan de ene kant zorgt dit voor wat minder een band met de personages en raak het verhaal je minder dan dat je in hen mee zou gaan. Wel weet Heather Morris op deze manier een wat bredere kijk op de wendingen en gebeurtenissen van het kamp te geven. De verschillende personages en met name Norah en Nesta zijn intrigerend neergezet, al was ik persoonlijk als lezer liever in hun huid gekropen.
Het verhaal heeft een heftige, meeslepende en indringende verhaallijn. Het verhaal is op veel historische feiten gebaseerd, wat het hele verhaal des te erger en heftiger maakt. Ondanks de heftige gebeurtenissen, die ook veelal aan bod komen, voeren de kracht en verbondenheid van de vrouwen in het kamp de boventoon van de verhaallijn. Ook dit zorgt voor een bijzonder, mooi en aangrijpend verhaal. De manier hoe de vrouwen voor elkaar blijven zorgen, elkaar steunen en zorgen dat ze hoop blijven houden.
De vrouwen van het kamp is een bijzondere en mooie historische roman. Ondanks het heftige verhaal over de verschillende kampen en de gebeurtenissen in de kampen, voert de kracht, verbondenheid en de steun die de vrouwen bij elkaar vinden en zoeken de boventoon. Hierdoor is het, ondanks het heftige en aangrijpende verhaal, ook een origineel en mooi verhaal.
Comments