Uitgeverij de Fontein super bedankt voor het recensie-exemplaar.
Nederlands | Paperback | 9789026172311 | 09 juli 2024 | 352 pagina's Uitgeverij de Fontein | €20,00
Voor het lezen:
Alleen al bij de titel van deze veelbelovende roman, loopt het water me in de mond. Het boek heeft zo'n sfeervolle nostalgische cover dat het een warm, rijk en liefdevol gevoel bij me oproept, toch waarschuwt de ondertitel me dan het boek in tijden van de oorlog zich afspeelt, waardoor ik heftige en aangrijpende gebeurtenissen in het boek verwacht. Het is de eerste roman van Aimie K. Runyan die ik ga lezen.
Het verhaal:
Parijs 1870. Lisette Vigneau krijgt weinig mee als de stad belegerd wordt door de Pruisen. Ze geniet van haar rijkeluis bestaan in het luxe herenhuis van haar ouders. Tijdens een stiekeme vlucht uit haar huis naar de stad, ontmoet ze Théodore Fournier. Wanneer ze hoort over zijn denkbeelden en hem beter leert kennen, besluit ze haar gouden kooi achter zich te laten. Zullen haar voornemens om voor Théodore stand houden als het gevaar toe neemt?
Parijs 1946. Mecheline Cartier is 19-jaar als de oorlog net voorbij is. Haar ouders zijn verloren in de oorlog en Mecheline heeft de taak om voor haar twee kleine zusjes Noémie en Sylvie te zorgen. Wanneer de huurders van het restaurant onder hun flat vertrekken, verliest Mecheline hun enige bron van inkomsten. Zal ze ervoor kiezen de lang gekoesterde droom van haar ouders waar te maken en een bakkerij te beginnen in die ruimte? Zal ze daarvoor haar eigen dromen laten varen?
Mijn ervaring:
Prachtig, pakkend en meeslepend. Aimie K. Runyan heeft een levendige en vrij vlotte schrijfstijl, daarbij heeft ze zich goed in de geschiedenis verdiept en weet ze het tijdsbeeld als wel de Frans-Pruisische Oorlog goed in beeld te brengen. Mijn kennis hierin was niet groot, maar mede dankzij het verhaal heb ik hier een beter beeld van gekregen.
Het verhaal volgt een dubbele verhaallijn waarbij we twee verschillende vrouwen volgen. Zo volgen we Lisette Vigneau in 1870 op het moment dat de Pruisen net Parijs belegeren en zij de jonge revolutionair Théodore Fournier tegen het lijf loopt. En we volgen Mecheline Cartier in 1946, net na de oorlog waarin ze haar beide ouders is verloren en voor haar zusjes Noémie en Sylvie moet zorgen. Beide vrouwen, zijn bijzondere, sterke en daadkrachtige vrouwen. Ik hou van dit soort verhalen, dus met dit verhaal is het dubbelop genieten. Beide personages zijn, net als de andere personages in het verhaal, realistisch en natuurlijk neergezet.
Het zijn twee pakkende, mooie en goede verhalen die je echt aan het boek gekluisterd houden. Aimie K. Runyan weet naast de mooie, aangrijpende, troostende en heftige gebeurtenissen die de verhaallijn passeren, de emoties en gevoelens van de beide vrouwen goed te verwoorden. Hierdoor komen een aantal gebeurtenissen in het verhaal echt bij je binnen. Ondanks de tegenslagen die beide vrouwen ondervinden in het leven, geven ze niet op en blijven ze vechten voor hun belangen. Met name de afsluiting van het verhaal van Lisette Vigneau kwam bij me binnen.
Gedurende de twee verhaallijnen lees je af en toe een heerlijk recept uit het receptenboek dat Lisette gebruikt om te leren bakken. Dit vormt een rijke aanvulling op het heerlijke verhaal waarbij het water je in de mond loopt.
Een bakkerij in Parijs is een prachtige, pakkende en meeslepende roman. Aimie K. Runyan heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet het tijdsbeeld en de omgeving rijkelijk te beschrijven, zonder dat het afbreuk doet aan de kracht van de verhaallijn. In haar mooie verhaal over twee verschillende en erg krachtige vrouwen die in verschillende tijden spelen, weet Aimie K. Runyan ook de geschiedenis en de Frans- Pruisische Oorlog te beschrijven. Echt een prachtige roman die je raakt.
Comments