top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Maak het ongedaan! – Dean Ornish en Anne Ornish

Ik kreeg van Uitgeverij Passie de vraag of ik interesse had om dit veelbelovende boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789492847119 | 19 december 2022 | 448 pagina's | Uitgeverij Passie| Prijs €38,70


Voor het lezen:

Ik kreeg van Uitgeverij Passie de vraag of ik interesse had om dit veelbelovende boek te lezen en te recenseren. Dank je wel! Ik heb zelf een grote affiniteit met gezond en goed eten. Zeker als het mijn gezondheid en de risico's betreft. Ik ben van mening dat je beter dingen kan voorkomen dan genezen, dus alle kennis om zo gezond mogelijk te leven omarm ik. Het boek heeft een wetenschappelijke en aantrekkelijke cover, waardoor ik gelijk nieuwsgierig ben naar de kennis en inzichten van Dean en Anne.

 

Het verhaal: Dean Ornish, een pionier op de het gebied van Leefstijlgeneeskunde en Anne Orish hebben samen een eenvoudig plan bedacht hoe dat je met veranderingen in je leefstijl de meest voorkomende chronische ziekten ongedaan kan maken. Hij toont zijn programma dat hij onderbouwt met veertig jaar onderzoek dat gepubliceerd is in medische en wetenschappelijke tijdschriften. Ze leggen duidelijk en helder uit waarom het werkt en hoe je dat doet;

- Beter eten: een onbewerkt en plantaardig voedingspatroon

- Meer bewegen: matige lichaamsbeweging

- Minder stressen: mediteren en rustige yoga en stretchen

- Meer liefhebben: hoe liefde en intimiteit bijdragen aan genezing.

Daarnaast bevat het boek veel stretch en yoga oefeningen, maar ook zeventig recepten, makkelijke maaltijdplannen, tips voor boodschappen doen en uit eten gaan én het bevat inspirerende verhalen van mensen die het programma volgden en leven veranderende voordelen ervaarden.

 

Mijn ervaring:

Wat een helder, maar ook goed onderbouwd boek is dit. Het boek is echt een compleet naslagwerk.


Anne en Dean beginnen het boek met de uitleg waarom hun methode werkt, daarbij dragen ze wetenschappelijk onderzoek aan dat ze helder en toegankelijk verwoord hebben én komen er verschillende en uiteenlopende persoonlijke verhalen van personen die hun programma gevolgd hebben aan bod. Het is soms een tikkeltje Amerikaans, maar het verhaal zit inhoudelijk goed in elkaar. Vervolgens doorlopen ze alle stappen van het programma die ze ook weer onderbouwen met kennis, ervaringen en daarnaast bieden ze duidelijke uitleg met foto's hoe je zelf met het programma aan de slag kan.


Tot slot volgen er nog eens 70 recepten waardoor je gemakkelijk gevarieerd en gezond kan gaan eten aan de hand van hun programma. Het zijn vrij eenvoudige recepten, maar ze worden duidelijk beschreven én bij ieder recept worden ook de voedingswaardes in kcal, koolhydraten, vetten, eiwitten, etc. benoemd.


Wat ik enorm sterk vind aan dit boek is de totale kijk op de levensstijl van iemand, en niet enkel een aspect. Hierdoor is het een dik, maar wel enorm compleet boek geworden, waar je ook echt wat mee kan. Buiten hun programma, hebben ze een heldere en goede wetenschappelijke onderbouwing wat voor mij het vertrouwen in het leefstijlprogramma vergroot. Ook de toevoeging van oefeningen waar je thuis mee aan de slag kan én de 70 recepten zorgen echt voor een compleet verhaal.


Ik heb genoten en veel kennis opgedaan van dit complete boek. Ik weet zeker dat het veel mensen de nodige kennis en handvatten biedt om hun levensstijl te veranderen en daarmee hun gezondheid drastisch kunnen verbeteren. Dus ben je geïnteresseerd om je gezondheid te verbeteren, dan is dit boek zeker een aanrader.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️
13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page