top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Mijmersteen – Co Conelis

Van Uitgeverij Elikser werd ik verrast om deze veelbelovende roman te lezen en te recenseren. Dank je wel!

Nederlands | Paperback | 9789463655774 | 14 oktober 2023 | 200 pagina's Uitgeverij Elikser | Prijs €20,00


Voor het lezen:

Uitgeverij Elikser wist me te verrassen met deze roman. De cover van de roman weet niet direct mijn interesse te wekken. Op de cover zien we een Zweeds landschap met een klein, enigszins vervallen huisje aan de kust. Ook de typografie van de titel, ondertitel en schrijver weten de cover niet echt aantrekkelijk te maken. Toch maakt de flaptekst me wel nieuwsgierig naar het verhaal. Ik weet weinig over de Zweedse cultuur en ben benieuwd wat dat verschilt met die van de Nederlandse. Ook de schrijver Co Cornelis, is voor mij een nieuwe ontdekking.

 

Het verhaal:

Ismey is vastbesloten om haar leven een nieuwe wending te geven. Ze verhuist naar een oude pastorie met bijgebouwen op het noordelijke punt van het Zweedse eiland Lönnö. Ze wil haar passie voor het maken van kunst nieuw leven inblazen, vanaf de eerste dag was ze al verliefd op de zon, zee, en de natuur van het eiland. Ze wil breken met haar verleden en oude demonen die haar achtervolgen. Ismey is niet echt bekend met de Zweedse cultuur en taal, maar is vastbesloten dit ook eigen te maken. Ze maakt contact met de bewoners, ze voelt zich er thuis, maar toch blijft een unheimisch gevoel haar achtervolgen. Er gaan mysterieuze verhalen de ronde. Er is een revolutie gaande. Er verdwijnen plotsklaps mannen. Ismey raakt in verwarring door alle gebeurtenissen, daarbij worstelt ze ook met haar eigen identiteit. Ze probeert dit in haar kunst te verwerken.

 

Mijn ervaring:

Co Conelis heeft een levendige en vrij vlotte schrijfstijl. Gedurende het verhaal weet hij ook op een leuke wijze de Zweedse taal erin te brengen, om het Zweedse gevoel nog meer naar voren te laten komen. Op zich is het een leuk en sfeervol element, al belemmert het wel soms het leesgemak, waarin je door de Zweedse zinnen, die uiteraard vertaald worden, wat wordt afgeremd.


Het verhaal heeft een wisselend vertelperspectief en volgt verschillende bewoners en hun gebeurtenissen op het Zweedse eiland Lönnö. Wel ligt de focus op Ismey. Hierdoor miste ik soms dat ik me als lezer wat meer buitenstaander en aanschouwer voelde dan dat ik compleet in het verhaal op kon gaan. Aan de andere kant zorgde het wel voor een ruime kijk op de verschillende gebeurtenissen op het eiland. Want met veel verschillende bewoners gebeuren er dingen. Hierdoor zijn er ook best wel wat personages die in het verhaal aan bod komen, waardoor je scherp moet blijven, om de gebeurtenissen allemaal te volgen. Eerst lijken het losstaande gebeurtenissen, maar naarmate het verhaal volgt, weet Co Conelis op verrassende wijze de gebeurtenissen met elkaar te verbinden. Ook wordt het verhaal aan het einde goed afgerond. 


Mijmersteen is een verrassende roman. Het is vrij vlot geschreven en de Zweedse taal die in het verhaal terugkomt is een leuk element. Het verhaal kent een overall vertelperspectief en volgt de gebeurtenissen van verschillende bewoners op het eiland Lönnö met als hoofdpersoon Ismey. Het lijken losse gebeurtenissen, maar Co Cornelis weet de gebeurtenissen op verrassende wijze te verbinden.  

Mijn waardering: ❤️❤️❤️


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page