top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Tantra - een allesomvattende oer-energie – Daniel Odier

Alleen al de uitnodigende en opvallende cover weet mijn aandacht te trekken. Van Uitgeverij Ankhhermes krijg ik ook nog eens de kans om het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789020220179 | 17 mei 2023 | 192 pagina's Uitgeverij Ankhhermes | Prijs €22,50


Voor het lezen:

De opvallende en kleurrijke cover weet direct mijn aandacht te trekken. Het knal rood-roze boeken is er absoluut eentje die er duidelijk uitspringt tussen de spirituele non-fictie boeken. Over tantra weet ik erg weinig, daarom ben ik enorm nieuwsgierig wat ik van dit boek ga leren en ontdekken. Ik hoop mijn kennis te vergroten en daarbij hoop ik met de kennis en de inzichten ook weer mezelf een stukje verder te ontwikkelen.

 

Het verhaal:

Volgens vele wereldreligies is begeerte iets wat de weg naar verlichting belemmert. Daniel Odier denk dat dit juist het pad is naar bevrijding. Tantra is een leefwijze en allesomvattende levensvisie. Door lichamelijk verlangen, ofwel onze oer-energie, kunnen we verlichting bereiken.

Aan de hand van subtiele technieken, waaronder je adem, je denken, en de natuurlijke processen leer je je lichaam leert beheersen. Hierdoor leg je de waan van het dagelijks leven even stil en ervaar je bevrijding. Ook onthult Tantra veel van de geheime praktijken uit klassieke Tantrische geschriften zoals de Vijnanabhariva Tantra en Ch'an meester Chinul's traktaat over de Geheimen van het Cultiveren van de Geest en belangrijke technieken van de rituele seksuele observaties, ook wel Maithuna genoemd. Tantra gaat verder dan enkel de energie van passie en seks aanwakkeren. Door middel van Tantra krijg je een bewuste beleving via al je zintuigen. Op deze wijze kom je dichter bij jezelf.

 

Mijn ervaring:

Het boek, ondanks dat het een vrij dun boek is, bevat een hele goede samenvatting en uitleg over Tantra. Hierdoor geeft het boek een enorm compleet en totaal beeld over wat Tantra is, hoe het beoefend wordt, maar ook waar het vandaan komt, de verschillende stromingen binnen de Tantra, een stuk geschiedenis en het seksuele gebied waarin Tantra vooral bekend staat.


Het boek is vrij helder en vlot maar wel op erg spirituele wijze geschreven. Sommige stukken lezen enorm fijn, helder en prettig, maar er zijn ook stukken, waaronder die van de oude geschriften en praktijken die ik meerdere keren moet herlezen om ze goed te begrijpen. Het boek is ingedeeld in drie delen; In het eerste deel gaat het vooral om wat het doel is van Tantra, in deze drie vrij korte hoofdstukken weet Daniel Odier me al direct een hoop kennis en inzichten te geven waarvan ik nog niet op de hoogte was. Deze informatie weet ook mijn interesse op te wekken om me hier verder in te verdiepen en dat is precies wat hij in het tweede gedeelte van het boek doet.


In het tweede deel legt Daniel Odier de verschillende technieken uit waarmee je je lichaam kan beheersen. Dit zijn allemaal vrij korte, overzichtelijke en duidelijke hoofdstukken. Sommige zijn enorm helder en gemakkelijk toepasbaar, andere zijn wat spiritueler en wat moeilijker te bevatten. Toch geeft Daniel Odier duidelijk aan, in welke subtiele acties je je lichaam kan leren beheersen en meer controle kan krijgen over je eigen lichaam en geest. Vooral dit is enorm leerzaam, inspirerend en weet echt mijn ogen te openen. Ik wist niet dat Tantra zo breed was en zo'n grote invloed kan hebben op je hele lichaam en leven.


In het derde en laatste deel beantwoordt Daniel Odier een random vragen rondom Tantra, waar hij helder, duidelijk en concreet antwoord geeft. Dit laatste gedeelte vind ik persoonlijk iets minder interessant. Het zijn voor mij niet hele spannende vragen.


Tantra - een allesomvattende oer-energie, is een boek dat me enorm veel kennis, inzichten en nieuwe informatie heeft gegeven over wat tantra is en dat het veel breder reikt dat het sensuele en seksuele gebied waarmee Tantra voornamelijk om bekend staat. De verschillende technieken die Daniel Odier op heldere en krachtige wijze in het boek aan bod brengt hebben me veel geleerd. Ondanks dat sommige stukken enorm spiritueel zijn en wat minder gemakkelijk lezen is het wel enorm interessant en inspirerend wat er met Tantra mogelijk is. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Tantra is geeft dit boek een enorm mooie basis en brede kijk op Tantra.

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page