top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Waar we gaan is nacht – Tracey Rose Peyton

Ik kreeg van Uitgeverij AmboAnthos de vraag of ik deze nieuwe debuutroman wilde lezen en recenseren.

Nederlands | Paperback | 9789026362262 | 22 februari 2024 | 336 pagina's Uitgeverij AmboAnthos | Prijs €23,99


Voor het lezen:

Van Uitgeverij AmboAnthos kreeg ik de vraag of ik deze nieuwe debuutroman wilde lezen en recenseren. Alleen de cover is al bijzonder en intrigerend. De rode opvallende cover met daarop een zeefdruk/ets van een hand met verschillende bladeren is een sterk en bijzonder beeld. De titel is er op passende wijze in verwerkt. Daarbij maakt ook de flaptekst me erg nieuwsgierig naar het boek. Het is eens iets compleet anders dan ik gewoonlijk lees, dus ik ben wel in voor een nieuwe en verrassende uitdaging.

 

Het verhaal:

Texas,1952. Op een noodlijdende plantage werken en wonen zes vrouwen als slaaf. Om aan de heftige taken van de dag te ontvluchten, glippen ze 's nachts hun hut uit en treffen ze andere slaven in het bos. De eigenaren van de plantage, Lucy's genoemd, hebben plannen om de plantage winstgevend te maken. Alleen die plannen hebben wel vergaande gevolgen. De zes vrouwen staan hierdoor voor een keuze: afzijdig blijven of samenwerken en samenspannen tegen de Lucy's. Als ze voor die laatste optie kiezen is één ding zeker: als ze ontdekt worden is hun leven niet meer zeker.

 

Mijn ervaring:

Met haar verhalende, toch indringende en sfeervolle schrijfstijl weet Tracey Rose Peyton met haar originele, heftige maar ook erg intrigerende historische roman in te trekken. Het verhaal is geschreven vanuit het alwetende perspectief dat de vrouwen op de plantage vanaf een afstandje volgt. Ik moest wat wennen aan deze keuze, maar aangezien het verhaal best heftige en aangrijpende gebeurtenissen en wendingen kent, snap ik ook de keuze van afstand daarin.


Door de keuze van het alwetende perspectief volgen we de zes verschillende vrouwen die op de plantage werken en wonen en de Lucy's (de plantage eigenaren). De personages zijn goed, divers en op sterke wijze neergezet. Tracey Rose Peyton weet op indringende wijze duidelijk te maken hoe deze zes hele verschillende vrouwen met de keuzes en gebeurtenissen omgaan en hierin handelen.


Het verhaal gaat direct van start waarbij je gedurende de routinematigheden op de plantage het verhaal steeds meer diepgang krijgt en de wreedheid en gruwelheden van de slavernij duidelijk worden. Ik moet zeggen dat ik best ben geschrokken van de gruweldaden waaronder slaven in die tijd moesten leven. Eerlijk gezegd heb ik me hier nooit echt in verdiept en bij stil gestaan, waardoor sommige dingen best confronterend en schokkend waren. Tracey Rose Peyton weet daarbij het gevoel van onderdrukking en macht en daarentegen vriendschap, eensgezindheid, veerkracht in dit verhaal echt tot zijn recht te laten komen en een indrukwekkend verhaal neer te zetten.


Waar we gaan is nacht is een indringende, heftige en aangrijpende historische roman die de wreedheden van de slavernij toont. Tracey Rose Peyton weet op sterke wijze de heftigheid van onderdrukking en macht te laten zien, maar ze toont ook zes bijzondere vrouwen die op indrukwekkende wijze de kracht van vriendschap, eensgezindheid en veerkracht laten zien. Deze originele debuutroman heeft enorme indruk op me gemaakt. 


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5


13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page