top of page
  • Foto van schrijverKim Coenen

Ik voel me zo – Sabine Klaver

Bij aankondiging was ik gelijk nieuwsgierig naar dit non-fictie boek, zeker naarmate ik er meer over hoorde op Instagram. Van Lev. Uitgevers kreeg ik de kans het boek te lezen en te recenseren. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789400514904 | 14 juni 2023 | 344 pagina's Lev. Uitgevers | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Mijn interesse was direct gewekt bij het boek, vooral vanwege de opvallende en onderscheidende cover. De donkere achtergrond met een vrolijke illustratie van een gieter die bloemetjes water geeft waarin in de druppels emoties geschreven staan. De typografie van de titel en ondertitel passen qua stijl perfect bij het beeld. De ondertitel "Wat ik als psycholoog leerde door zelf in therapie te gaan", maakt me nieuwsgierig. Zeker omdat er voor mijn gevoel nog altijd een taboe rust op een psycholoog bezoeken.

 

Het verhaal:

Sabine Klaver is werkzaam als psycholoog, maar ook zij ervaarde hoe het is als je niet goed in je vel zit en hulp nodig hebt. Ze schaamde zich om als psycholoog hulp te zoeken. In dit taboedoorbrekende boek durft ze op eerlijke, open en kwetsbare wijze haar verhaal te delen. Ze toont haar weg door middel van de drie vragen ‘Wat voel ik?’, ‘Waarom voel ik het?’ en ‘Wat kan ik doen?’ Dit doet ze aan de hand van haar eigen persoonlijke verhaal en verhalen van haar cliënten. Met dit boek krijg je inzicht in je eigen gevoel én leer je hoe je hier goed voor kan zorgen.

 

Mijn ervaring:

Wat me direct opvalt is dat Sabine op een hele open, heldere en toegankelijke wijze weet te communiceren. Ze schrijft enorm vlot en krachtig, waardoor je gemakkelijk in haar verhaal mee kan gaan. Haar verhaal is een combinatie van haar eigen persoonlijke verhaal, voorbeelden van haar cliënten en wetenschappelijke kennis. Ze heeft haar verhaal opgedeeld in drie delen; Wat voel ik? Waarom voel ik het? Wat kan ik doen? De reis die Sabine maakt, voelt dan ook enorm herkenbaar. Wat ik hierbij enorm fijn vind, is dat Sabine echt haar menselijke kant toont, hierdoor heb je als lezer echt het gevoel dat je met haar op hetzelfde niveau zit. Ze zegt eerlijk dat ze tegen bepaalde dingen opziet, wrijving voelt en dingen moeilijk vindt. De opdrachten die Sabine moet doen zoals de schematherapie, universele basisemoties, gehechtheidstheorie, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), de dramadriehoek, coping stijlen, de 5 G's, terugvalpreventieplan legt ze helder en duidelijk uit, zodat je er als lezer ook mee aan de slag kan. Ik vind het enorm sterk dat ze een veelzijdigheid van methoden en technieken aan bod laat komen. Hierdoor leer je als lezer ook enorm veel en doe je veel kennis en inzichten op. Daarbij weet ze in haar verhalen, door middel van simpele en heldere metaforen, ook echt tot de kern van dingen te komen. Dit zijn voor mij echt eyeopeners. Ik voel me zo is een enorm toegankelijk, goed en helder verhaal, waarbij Sabine Klaver je mee neemt door haar traject bij de psycholoog. Door haar open, eerlijke en menselijke kant die ze laat zien weet ze wat mij betreft echt een taboe te doorbreken, daarbij weet ze haar verhaal met haar eigen psychologische achtergrond enorm goed te onderbouwen. Ze legt de methoden die bij haar gebruikt werden super duidelijk uit zodat je er ook zelf mee aan de slag kan. Dit boek is absoluut voor iedereen een aanrader!

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️❤️

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page